Molière – Don Juan

Molière, portret de Nicolas Mignard (1658)

Comedia lui Molière îl are ca personaj central pe Don Juan Tenorio, un bărbat care își neglijează soţia, pe Donna Elvira, fiind ocupat să seducă alte femei. Pe parcursul acţiunii piesei, Don Juan îl are alături pe valetul său, Sganarelle, un om destul de temător, care nu este de acord cu preocupările stăpânului său.

Don Juan se îndrăgostește de Charlotte, o tânără pe care o curta și Pierrot. Don Juan îi face declaraţii Charlottei și este surprins de Pierrot în timp ce îi săruta mâna. Apare și Mathurine, altă tânără pe care Don Juan o sedusese și căreia îi promisese că o ia în căsătorie. Prin multe minciuni abile, Don Juan reușește să le împace pe ambele femei.

Don Juan îl întâlnește pe Don Carlos, fratele Elvirei. Don Carlos era atacat de trei hoţi și Don Juan îl salvează. Don Carlos și fratele lui, Don Alonso, se aflau în căutarea lui Don Juan, dorind să o răzbune pe sora lor. Don Carlos, recunoscător că i-a fost salvată viaţa, îl convinge pe fratele lui să amâne momentul răzbunării.

Don Juan și Sganarelle merg apoi la mormântul unui comandant pe care Don Juan îl ucisese cu puţin timp în urmă. Don Juan îi cere lui Sganarelle să îl invite pe comandant la cină. Statuia comandantului acceptă invitaţia

Ajuns acasă, Don Juan se așază la masă și este întrerupt de un creditor, apoi de tatăl său și după aceea de Donna Elvira. În cele din urmă Don Juan și Sganarelle rămân singuri la masă și statuia apare. Statuia îl invită pe Don Juan la masă ziua următoare.

Don Carlos dorește în continuare să o răzbune pe sora lui și duelul cu Don Juan pare inevitabil. Un spirit sub înfăţișarea unei femei cu văl i se arată lui Don Juan și îi oferă șansa să se căiască. Statuia comandantului apare și îi spune că pedeapsa pentru păcatele lui este moartea. Pământul se deschide și îl înghite pe Don Juan care striga că arde.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s