Paulo Coelho – Al Cincilea Munte

Paulo Coelho

Când avea 23 de ani Ilie a mers la regele Ahab să-i transmit că ţara se va confrunta cu o secetă îndelungată dacă oamenii se mai închină zeilor fenicieni. Izabela, soţia regelui, originară din Tirul fenician, îl convinge pe Ahab că prorocii sunt o ameninţare şi trebuie omorâţi. Masacrul începe, iar Ilie se ascunde. Cel mai bun arcaş al regelui îl găseşte, dar o forţă nevăzută îl face să-i tremure mâinile şi îl îndeamnă pe Ilie să fugă. Ilie fuge în deşert şi acolo este hrănit de un corb care împarte cu el prada. Cu timpul, Ilie începe să prindă la rândul său mici vietăţi şi să le împartă cu corbul.

Într-o noapte, ingerul păzitor îi spune să plece în oraşul Sarepta (Sidonului), unde va întâlni o văduvă care-i va oferi hrană. Într-adevăr, în Akbar, cum numeau localnicii oraşului, întâlneşte o văduvă, care iniţial refuză să-l ajute, pentru că era foarte săracă. Ilie o asigură că făina şi uleiul ei nu se vor termina prin grija lui Dumnezeu. Văduva primise la rândul ei un mesaj prin care i se cerea să-l găzduiască pe străinul ce o va căuta. Ea acceptă până la urmă să-l primească pe Ilie în casa ei şi cu timpul cei doi încep să se iubească.

Localnicii observă prezenţa lui Ilie, iar preotul îl cheamă la el. Află că e prorocul căutat în Israel şi îl îndeamnă să îşi caute de lucru. Îi spune că atunci când oraşul va dori să ceară ceva de la Izabela, prinţesa lor, îl vor oferi la schimb pe Ilie. Toţi localnicii încep să-l socotească pe Ilie drept o monedă de schimb şi din acest motiv îi trimiteau văduvei alimente. Femeia învaţă să scrie şi este plătită de negustori să redacteze mesaje comerciale.

Fiul văduvei se îmbolnăveşte şi oamenii cred că Ilie a atras furia zeilor. Văduva îi spune lui Ilie că dacă-l sălvează pe copil prin rugăciune ea se va converti la Dumnezeul lui Israel şi îl va ajuta să scape atunci când fenicienii vor dori să-l predea Izabelei. Copilul moare însă, iar guvernatorul îl condamnă la moarte pe Ilie. Îl trimite să urce pe Al Cincilea Munte, unde potrivit fenicienilor, sălăşluiau zeii lor, care nu permiteau oamenilor să urce la ei. Prin urmare, ei credeau că Ilie va fi mistuit de focul trimis de zei, sau în caz contrar, înseamnă că zeii au dorit să-l lasa în mâinilor lor să-l omoare.

Ilie pleacă pe munte şi îngerul Domnului îi spune ca la întoarcerea în cetate să se roage de trei ori, iar după a treia rugăciune băiatul va învia. Ilie reuşeşte să-l învie pe copil prin rugăciune şi scapă de condamnarea la moarte, caci oamenii credeau că zeii de pe munte îi dăduseră putere.

Ilie primeşte apoi un mesaj că oraşul va fi distrus, dar guvernatorul, care îl numise ajutorul său, nu ia în serios avertismentul. O tabără de asirieni se instalase însă în Akbar şi se tot mărea. Asirienii declară că nu doreau să atace Akbarul, ci Tirul şi Sidonul şi aveau nevoie să treacă prin Sarepta ca să ajungă acolo. Locuitorii Akbarului nu voiau însă să fie trădători. Preset de comandant şi de preot, guvernatorul îl condamnă la moarte prin lapidare pe conducătorul taberei de asirieni.

Guvernatorul îi cere lui Ilie să facă o minune pentru a-i convinge pe oameni că este de dorit pacea şi îi promite în schimb că toţi locuitorii se vor închina Dumnezeului său. Între timp, oamenii se pregăteau de luptă în Akbar. Ilie o ia pe văduvă şi pe copil şi pleacă spre Israel, dar pe drum i se arată îngerul Domnului şi îi spune să se întoarcă în oraş, pentru a-şi împlini destinul. Îi spune că poate înfăptui o minune, dar numai o singură dată şi trebuie să aleagă dacă o va înfăptui în Akbar sau în Israel. Minunea consta în a oferi doi viţei spre jertfă: unul lui Baal şi altul lui Dumnezeu. Cel pentru Dumnezeu urma să fie singurul mistuit de foc, deşi era stropit cu apă. Ilie este însă nehotărât. El dorea să îi convingă pe israelieni că Dumnezeu e cel adevărat.

Ilie, văduva şi copilul revin în oraş. Noaptea, asirienii atacă Akbarul, iar Ilie este bătut de soldaţi şi scos din casă, pe care o incendiază. Asirienii nu îl lasă să o salveze pe văduvă. Comandantul este decapitat. Asirienii fuseseră minţiţi că Ilie era guvernatorul, în timp ce acesta din urmă fugise. Un localnic pe care Ilie îl ajutase le spune asirienilor despre confuzia pe care o făceau. Asirienii îi dau drumul lui Ilie, care se întoarce la casa văduvei şi o găseşte încă în viaţă pe femeie, dar blocată sub dărâmături. Femeia îl roagă pe Ilie să aibă grijă de fiul ei şi apoi moare.

Ilie şi băiatul pleacă din casă şi sunt găzduiţi în afara oraşului de familia unui păstor. Acesta din urmă îi explică lui Ilie că oraşul distrus este trecutul lui şi că poate să lase totul în urmă şi să reconstruiască ceva cu totul nou. A doua zi Ilie se hotărăşte să revină în Akbar. El şi o localnică al cărei fiu murise adună trupurile neînsufleţite pentru a le incinera ca să prevină apariţia ciumei. Ilie îi convinge pe toţi să ajute la reconstruirea Akbarului.

Asirienii nu reuşiseră să cucerească Tirul şi Sidonul, pentru că cele două cetăţi fuseseră informate de mesageri din Akbar despre intenţiile asirienilor. Locuitorii din Akbar nu ştiuseră şi crezuseră mult timp că asirienii se vor întoarce, după cucerirea Tirului şi Sidonului, pentru a ocupa şi Akbarul.

Îngerul Domnului i se arată lui Ilie, devenit guvernatorul Akbarului, şi îi spune să se întoarcă în Israel. După cinci ani întreaga Fenicie, exceptând Tirul şi Sarepta, a fost cucerită de asirieni. Fiul văduvei ajunsese la rândul lui guvernator. Întors în Israel, Ilie înfăptuieşte minunea cu viţeii. Izabela vrea să îl ucidă. Asirienii invadează ţara şi regele Ahab este ucis. Au loc răscoale populare, iar Izabela se aruncă de la fereastra castelului. Ilie se retrage pe coasta vestică a celui de Al Cincilea Munte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s