Gabriel Garcia Marquez – Dragostea în vremea holerei

Doctorul Juvenal Urbino moare la 80 de ani în timp ce încerca să prindă un papagal vorbitor care fugise într-un arbore mango. El cade şi când soţia lui vine lângă el îi spune că numai Dumnezeu ştie cât de mult a iubit-o. Când l-a văzut muridn, ea ar fi vrut să mai apuce să-i spună cât de mult îl iubise şi a simţit nevoia de a lua totul de la capăt cu el pentru a repara ceea ce făcuseră prost.

Papagalul pe care vrusese Juvenal Urbino să-l prindă fusese cumpărat de soţia lui, Fermina Daza, care avea 72 de ani atunci când a rămas văduvă. Ei avuseseră mai multe animale, dar câinele lor lup turbase şi omorâse celelalte necuvântătoare. Mai rămăseseră unele în viaţă, dar au fost ucise, pentru siguranţă. Juvenal Urbino s-a opus achiziţionării altor animale, dar până la urmă Fermina Daza a luat papagalul vorbitor.

Juvenal Urbino şi Fermina Daza au avut un fiu – Marco Aurelio Urbino Daza – care a devenit tot medic, s-a căsătorit, dar nu a avut copii, şi o fiică – Ofelia – căsătorită cu un înalt funcţionar de la banca din New Orleans, cu care a avut 3 fiice.

În ziua morţii lui Juvenal Urbino, Florentino Ariza îi declară iubirea sa Ferminei Daza. Ea îl alungă pe Ariza, dar adoarme plângând şi la trezire îşi dă seama că plânsese mai mult pentru Florentino decât pentru soţul mort. Atunci când Florentino Ariza i-a declarat că o iubeşte trecuseră 51 de ani, 9 luni şi 4 zile de când vorbiseră ultima dată singur cu ea. Cei doi fuseseră îndrăgostiţi în tinereţe. El avea 22 de ani când se despărţiseră. Pe vremea aceea Ariza locuia cu mama sa, Tránsito. Tatăl lui Florentino era Pío Quinto Loayza. Acesta nu fusese căsătorit cu Tránsito, avuseseră doar o aventură. Pío Quinto Loayza îi purta de grijă lui Florentino în taină şi nu l-a recunoscut oficial niciodată, dar toată lumea ştia adevărul. Pío Quinto Loayza a murit când Florentino avea 10 ani. Ariza a trebuit să se angajeze atunci la Oficiul Poştal, unde avea grijă de sacii de corespondenţă. Ulterior a ajuns ajutor de telegrafist, fiind susţinut de telegrafistul Oficiului, germanul Lotario Thugut. Pío Quinto Loayza mai avea doi fraţi mai mici şi împreună înfiinţaseră Compania Fluvială a Caraibelor.

Florentino Ariza avea 18 ani când a cunoscut-o pe Fermina Daza, care avea 13 ani, cu ocazia transmiterii unei telegrame tatălui acesteia – Lorenzo Daza. În casă locuia şi Escolástica, sora de 40 de ani, necăsătorită, a lui Lorenzo Daza. Cei trei veniseră de 2 ani în oraş de la San Juan de la Ciénaga. Mama Ferminei murise când fata era mică. Tatăl fetei era bogat, dar nu se ştia exact din ce făcuse bani. Până la urmă, mai târziu, Lorenzo Daza a fost nevoit să plece din oraş, fiindcă guvernatorul aflase de toate afacerile lui necurate.

Gabriel Garcia Marquez

Fermina Daza studia la o şcoală foarte scumpă: colegiul Intrarea Preacuratei în Biserică. Lorenzo Daza era foarte sever şi nu o lăsa să iasă din casă decât cu mătusă ei. Florentino Ariza reuşeşte cu greu să îi dea prima scrisoare şi apoi poartă corespondenţă cu Fermina prin intermediul mătuşii ei. Florentino era aşa de îndrăgostit şi avea simptome aşa de bizare încât mama lui credea că are holeră. Ariza o cere în căsătorie şi fata acceptă, dar totul se termină când Fermina este exmatriculată, descoperindu-se că scria un bilet de dragoste în timpul orelor, iar tatăl ei află de toată povestea şi intuieşte complicitatea Escolásticăi. Pe aceasta o alungă, iar Fermina a reuşit să mai afle ceva de ea doar după 30 de ani. Mătuşa ei murise aproape centenară în lazaretul Apa Domnului. Lorenzo Daza pleacă din oraş, luând-o pe Fermina cu el, pentru a o face să uite de Florentino. Îşi dorea pentru ea o altfel de căsătorie. Lorenzo şi Fermina merg în vizită la Lisímaco Sánchez, fratele mamei fetei. Verişoara Ferminei, Hildebranda Sánchez, era cu doi ani mai mare şi era îndrăgostită de un băbat însurat şi cu copii. Mama Ferminei, care purta acelaşi nume ca fiica ei, se căsătorise cu Lorenzo împotriva voinţei familiei ei, care până la urmă acceptase căsătoria doar din cauza sarcinii ei. Florentino Ariza aflase unde merg Lorenzo şi Fermina, fiindcă tatăl fetei îl anunţase telegrafic pe cumnatul lui înainte de plecare. Astfel, Florentino Ariza a putut să îi trimită Ferminei telegrame timp de 3 luni, cât a stat la unchiul ei.

Fermina şi Lorenzo au revenit în oraş abia după un an şi jumătate. Florentino Ariza a căutat-o pe Fermina, dar ea i-a spus să uite tot şi apoi i-a scris o scrisoare în care îi spunea că totul fusese o iluzie.

Fermina îl cunoaşte apoi pe Juvenal Urbino care este chemat să o trateze. Lorenzo credea că are holeră, dar de fapt Fermina avea o infecţie intestinală de care s-a vindecat în 3 zile. Juvenal Urbino a încercat apoi să se apropie de Fermina. Într-o zi, maica Franca de la Luz de la colegiu îi spune Ferminei că se poate întoarce la şcoală şi că incidentul cu exmatricularea va fi şters. Maica îi spune că cineva intervenise pentru ea, evident Juvenal Urbino. Fermina este însă scârbită şi refuză.

Fermina şi Juvenal se căsătoresc şi Florentino Ariza este foarte deprimat. Tránsito vorbeşte cu unchiul lui Florentino, León XII Loayza să-i găsească o slujbă undeva departe de oraş. León îl trimite ca telegrafist într-o localitate îndepărtată. Pe vasul cu care călătoreşte până acolo o femeie îl “violează”. De atunci începe să aibă multe amante ajungând la 622 cu care s-a văzut de mai multe ori plus altele foarte pasagere. El nu stă prea mult în postul de telegrafist şi revine în oraş. Fermina şi Juvenal pleacă într-un voiaj de nuntă în Europa timp de 2 ani. Juvenal Urbino nu o iubea pe Fermina, fusese mai mult un orgoliu şi gândul că va ajunge să o iubească, ceea ce s-a şi întâmplat. Fermina Daza nu îl iubea nici pe Juvenal şi nici pe Florentino şi îşi dădea seama că nu avusese motive să îl respingă pe acesta din urmă atunci când se întorsese în oraş şi el o căutase. La întoarcerea din voiajul de nuntă Fermina era însărcinată în 6 luni. Timp de 6 ani au locuit cu soacra ei nesuferită şi cumnatele imbecile. Îl detesta pe Juvenal pentru neputinţa lui de a se desprinde de familie. Abia după moartea soacrei s-au mutat într-o altă casă, iar cumnatele ei s-au călugărit. La patru luni după moartea soacrei Fermina a născut-o pe Ofelia.

Florentino Ariza a decis să ajungă celebru şi bogat şi să aştepte moartea lui Juvenal Urbino pentru a o cuceri pe Fermina. Îi cere o slujbă unchiului său León la Compania Fluvială a Caraibelor. Aici ajunge vicepreşedinte datorită intrigilor ţesute de Leona Cassiani, o femeie pe care o ajutase să se angajeze la Companie şi care nu îi devenise niciodată amantă, deşi el mai avusese tentative. Leona Cassiani a fost “adevărata femeie a vieţii lui” (?).

Între timp Ariza o iubeşte pe una din amantele lui, Sara Noriega, cu care a avut o legătură de 5 ani. Ea era cu 10 ani mai mare şi într-o zi şi-a dat seama că nu o mai iubea, aşa că a întrerupt legătura. A aflat mai târziu că Sara Noriega a ajuns la un spital de nebuni.

O altă femeie de care se îndrăgostise fusese Olimpia Zuleta. Într-o zi îi scrisese pe pântec “Păsărica asta e a mea” şi făcuse o săgeată în jos. Olimpia uitase de asta şi se dezbrăcase în faţa soţului ei care, fără să spună vreun cuvânt, îi tăiase gâtul. Florentino Ariza îşi făcea griji să nu se afle cine era amantul Olimpiei, ca nu cumva Fermina să afle că îi fusese infidel. El îşi ţinea toate legăturile ascunse, purtându-se ca şi cum ar fi fost căsătorit cu Fermina şi avea în taină amante. Mormântul Olimpiei se afla aproape de mormântul lui Tránsito, care între timp murise, după ce înnebunise. Florentino le punea amândurora trandafiri la mormânt. O altă legătură mai lungă a avut-o cu Prudencia Pitre, care la 35 de ani rămăsese văduvă fără copii. I-a aranjat căsătoria cu un comis voiajor cu care Prudencia a avut o fată şi 4 băieţi. Ea susţinea că unul din băieţi era al lui Florentino Ariza.

La 25 de ani după ce se căsătorise cu Juvenal, acesta a înşelat-o pe Fermina cu Barbara Lynch, o pacientă negresă, doctor în teologie. Aceasta avea 28 de ani şi fusese căsătorită 2 ani, apoi divorţase. Fermina Daza a descoperit infidelitatea, iar Juvenal s-a despărţit de Barbara. Nu i-a trimis niciun mesaj, pur şi simplu nu a mai vizitat-o şi i-a trimis prin vizitiu o diademă cu smaralde. A suferit apoi însă foarte mult. Fermina Daza a folosit infidelitatea drept pretext pentru a pleca la Hildebranda, de unde nu voia de fapt să se mai întoarcă. Hildebranda se căsătorise între timp din disperare cu un militar în retragere care o iubea foarte mult şi aveau mai mulţi copii. Crezând că Fermina Daza e prea orgolioasă ca să se întoarcă, Juvenal a mers după ea să o cheme înapoi.

León, ajuns la 92 de ani, se retrage din afacere şi îl desemnează pe Florentino Ariza drept singurul moştenitor legal. Acţionarii îl votează pe Florentino preşedinte al Consiliului de Conducere şi director general al Companiei Fluviale a Caraibilor. După ce a murit Juvenal şi i-a declarat Ferminei iubirea lui, Florentino a continuat să îi scrie. După un an de doliu a început să o viziteze. Fiica ei, Ofelia, nu era de acord cu aceste vizite. Între timp a întrerupt legătura cu amanta lui minoră América Vicuña, pe care o trimiseseră la studii în oraş nişte rude de-ale lui Florentino. Din remuşcare pentru părăsirea Américăi Florentino era dispus să-i plătească din banii Companiei continuarea studiilor în Alabama.

Florentino Ariza şi Fermina Daza pleacă într-o călătorie cu vaporul. În acest timp Florentino află că América Vicuña ratase examenul de diplomă (la liceu) şi se sinucisese. El s-a gândit atunci că totul pornise din cauza lui, dar a încercat să alunge gândul. Într-una din serile de pe vapor şi-a dat seama cât de mult o iubise pe América Vicuña. Face dragoste cu Fermina Daza. Nu mai doreau să ia pe nimeni pe vas şi căpitanul anunţă că pasagerii au holeră, pentru a împiedica să mai urce cineva.

 

Romanul a fost ecranizat în 2007. Rolul lui Florentino Ariza este jucat de Javier Bardem.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s