Sofi Oksanen – Purificare

Sofi Oksanen

Zara şi Oksanka sunt două tinere din Vladivostok. Oksanka se mută la Moscova pentru a merge la facultate, iar apoi pleacă în Germania ca să lucreze. După o vreme se întoarce şi o încurajează şi pe Zara să meargă în Germania. Zara acceptă, însă Oksanka o vinde unor proxeneţi ruşi – Paşa şi Lavrenti. Aceştia le fotografiau şi filmau pe fete şi le şantajau apoi. Şeful celor doi proxeneţi se afla la Tallinn în Estonia şi când merg la el Zara insistă să vină şi ea, spunând că ar putea găsi clienţi care plătesc bine. Şeful celor doi proxeneţi o cheamă la el pe Zara ca să facă sex şi ea îl omoară, strangulându-l cu cureaua de la pantaloni, deşi nu premeditase aşa ceva. Zara fuge de acolo şi reuşeşte să ajungă în satul Läänemaa, în Estonia de Vest, la sora mai mică a bunicii sale. Ingel, bunica Zarei, nu îşi mai văzuse sora din tinereţe. Sora ei, Aliide Truu, locuia în casa lor părintească şi nu o întâlnise niciodată pe Zara. De altfel, pe Linda, mama Zarei, nu o mai văzuse de când era copil.

Ingel se căsătorise cu Hans, de care şi Aliide era îndrăgostită în secret. Situaţia în Estonia se înrăutăţeşte după invazia sovietică din 1940. Părinţii lui Ingel şi Aliide dispar. În 1941 Germania a iniţiat Operaţiunea Barbarosa împotriva URSS şi mulţi estoni s-au înrolat în armata germană cu această ocazie. Hans s-a înrolat şi el la nemţi. Totuşi, în 1944 sovieticii au recucerit Estonia. Hans nu se mai putea întoarce acasă fără să se teamă pentru viaţa lui. El reuşeşte să ajungă acasă, dar trebuie să stea ascuns. Ingel şi Aliide îi construiesc o încăpere secretă în casă şi mint că Hans a murit. Sunt duse la interogatoriu. Aliide este violată de un rus. [Probabil că şi Linda este abuzată]
Aliide se căsătoreşte cu Martin, membru în Colţul Comuniştilor. Face această alegere de ruşine, pentru că nu vrea ca cineva să îşi dea seama ce s-a întâmplat la interogatoriu. Căsătorindu-se cu un comunist nimeni nu ar putea bănui ce se petrecuse. Aliide şi Martin merg să locuiască în casa unor localnici. Linda şi Ingel sunt deportate [probabil în Siberia]. Aliide semnează o mărturie care ar fi făcut imposibilă întoarcerea Lindei şi a lui Ingel.
Aliide şi Martin se mută în casa părintească a femeii. Aliide are grijă de Hans care continuă să stea ascuns în casă. În anii ’50 sunt readuşi oamenii care fuseseră trimişi în lagăre. Aliide îl roagă pe Martin să facă ceva ca Linda şi Ingel să nu se întoarcă.
Hans punea multe întrebări ca să afle dacă Aliide ştie ceva de Ingel. Aliide începe să scrie scrisori ca şi cum ar fi de la Ingel. În scrisori ea spune că Ingel se simte bine, dar că nu poate încă să se întoarcă. Aliide îi face rost lui Hans de nişte acte care îi permiteau să meargă la Tallinn şi să înceapă o viaţă nouă (1951). Ea plănuia să divorţeze de Martin şi să meargă la Tallinn, unde spera să poată avea o relaţie cu Hans. Acesta nu pleacă însă la Tallinn, ci se ascunde în pădure cu alţi membri ai rezistenţei antibolşevice. Ei sunt surprinşi de sovietici şi Hans este împuşcat. El merge la Aliide, care vrea să cheme o femeie să îl ajute cu rana. Hans îi spune însă că nu e nevoie, pentru că se întorsese Ingel şi îl putea ajuta ea. Hans leşină din cauza că pierduse mult sânge. Aliide, revoltată că nu reuşise să îşi împlinească visul de a fi cu Hans, îl târăşte în încăperea secretă, îl leagă, lipeşte uşa cu clei şi astupă gurile de aerisire. Din jurnalul lui Hans se înţelege că el coresponda de ceva timp cu Ingel şi îşi dăduse seama că Aliide îl înşelase. Tot din jurnal aflăm că Ingel şi Linda fuseseră cumva despărţite şi intenţionau să o caute pe fată.
Nu ştim cum au ajuns Ingel şi Lindă să se reîntâlnească şi să trăiască în Vladivostok.

Zara ajunge în casa lui Aliide într-o stare deplorabilă, cu semne vizibile de violenţă pe corp. Aliide o găzduieşte, fără să ştie cine este fata. Paşa şi Lavrenti o caută pe Zara şi ajung la Aliide. Paşa era agent KGB şi ştia care erau legăturile de rudenie dintre cele două. Aliide află de la Paşa cine este Zara. A doua zi Paşa şi Lavrenti revin. Aliide îi împuşcă mortal, le ia banii, îi dă Zarei şi plănuieşte să dea foc la casă, cu cei doi bărbaţi în ea, dar şi cu ea însăşi.
Ultima parte a cărţii prezintă nişte documente secrete din care aflăm că Martin se căsătorise cu Aliide pentru a afla mai multe informaţii despre Hans. Martin făcuse parte din organizaţia criminală subterană de spionaj Viitorul. El fusese nevoit să treacă de partea sovieticilor din cauza acestui trecut. Sovieticii îl racolaseră pentru a afla informaţii despre mai multe persoane care aveau legături cu S.U.A., printre care şi Truu Konstantin, fratele lui Martin. Martin ştia inclusiv despre interogatoriile la care fuseseră duse Ingel şi Aliide.
Martin şi Aliide au avut o fiică, Talvi, care s-a mutat în Finlanda şi s-a căsătorit. Ea a fost casnică, aşa cum şi-a dorit întotdeauna. Martin a murit după accidental de la Cernobîl, din cauza substanţelor radioactive care au migrat de acolo până în Estonia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s