Martti Larni – Preafrumoasa porcăriţă

În 1958, Minna Karlsson-Kakanen decide să se retragă din lumea afacerilor şi din activităţile filantropice. Ea părăseşte Finlanda, retrăgându-se în insulele Galapagos. Ea vrea să îi fie publicate memoriile şi pentru aceasta îi cere ajutorul unui scriitor, fiindcă finlandeza nu era limba ei maternă şi manuscrisul său avea nevoie de corecturi.

 

Martti Larni

Tatăl ei, colonelul lituanian Boris Baranauskas lucrase în vechea armată rusă, iar după ce fusese trecut în rezervă plecase în S.U.A. Acolo se angajase la cârciuma unui lituanian, care avea o fiică, Natalie Gustaitis. S-a îndrăgostit de tânără şi s-a căsătorit cu ea cu două luni înainte ca Minna să se nască (în 1904). În 1904 bunicul matern al Minnei moare şi părinţii ei rămân să se ocupe de cârciumă. Tatăl Minnei obţine cetăţenia americană, dar soţia lui divorţează după ce descoperă că o înşela cu fata în casă. Boris Baranauskas pleacă în California cu noua soţie şi Minna nu a mai auzit niciodată de el.

Când Minna avea 5 ani, mama ei se recăsătoreşte cu un finlandez cu 30 de ani mai vârstnic decât ea, Victor Kayne. Acesta lucrase timp de 20 de ani la minele din Minnesota. Când Minna avea 17 ani, Victor o convinge pe soţia lui că e mai bine să vândă cârciuma şi să plece cu toţii în Finlanda. La 3 iunie 1922 ajung la Helsinki şi închiriază un apartament în suburbia Hakaniemi. Îşi deschid o mică ospătărie lângă piaţă, iar Victor începe să bea zilnic. El moare în 1933, la 75 de ani. Natalie pleacă în S.U.A. De un an şi jumătate coresponda cu un american, un văduv din Wisconsin.

Minna decide să rămână în Finlanda, fiindcă era îndrăgostită de un tânăr din Helsinki. Ea rămăsese cu un apartament cu două camere şi cu un cont în bancă. Întrucât îi luase ceva timp să deprindă finlandeza, şi-a luat diploma şcolii comerciale la 26 de ani. Se angajează la firma FCES et COMP pe un post de corespondent pentru străinătate, datorită cunoştinţelor ei de limbi străine. A lucrat aici timp de 4 ani, fiind concediată de directorul general Seppo Swin, care îi făcea avansuri.

La această firmă l-a cunoscut pe primul ei soţ, Armas Karlsson, care era un partener al companiei. Acesta era văduv şi cu 12 ani mai mai mare decât Minna. Armas deţinea o fabric de cerneală tipografică şi de clei. Minna şi Armas s-au căsătorit la 2 iulie 1934. Rămasă fără postul de la FCES, Minna îl ajută pe soţul ei la conducerea firmei lui şi îşi asumă funcţia de şef al serviciului desfacerii.

Afacerea mergea tot mai rău şi Armas spera să obţină un împrumut de la un văr de-al treilea, consilierul minier Emil Karjula. Acesta din urmă îi invită pe Minna şi pe Armas la un dineu şi după ce se îmbată îi oferă femeii un cec de un milion de mărci, cu condiţia ca ea să-şi dezgolească sânii. Minna acceptă şi obţine cecul. A doua zi cumpără cu 700.000 de mărci fabrica lui Armas, ea devine director, iar soţul ei director adjunct şi asociat. Ensio Hyypiä, angajat la FCES, o ajută pe Minna să facă din firma ei o rivală redutabilă a companiei la care lucrase. Ensio devine juristul ei. Armas moare de cancer la stomac în 1936.

Minna se implică în tot mai multe afaceri şi reuşeşte chiar să acapareze FCES, unde îl numeşte director pe Ensio.

Minna se căsătoreşte a doua oară cu un bărbat care îi fusese partener de afaceri timp de un an. Kalle Kananen era consilier minier şi fusese prezent la dineul la care Minna îşi dezgolise sânii. În 1939 se căsătoresc şi în 1940 divorţează, după ce Minna descoperă că era înşelată cu o manichiuristă de 23 de ani şi cu o chelneriţă de 22 de ani. Cele două credeau că el este burlac. Kalle recunoaşte că este un porc, dar Minna îi spune că ea nu vrea să fie “porcăriţă”. El îi declară că e “cea mai frumoasă porcăriţă din lume” (p. 179).

La 5 noiembrie 1945 ajunge în S.U.A. Avea 41 de ani. Mama ei nu mai trăia, murise în 1943 într-un accident de automobil. Ea divorţase de ferierul din Wisconsin şi se recăsătorise cu un şofer mai tânăr cu 20 de ani, de care se despărţise, după care îşi deschisese o cârciumă.

Ulterior, Minna începe o relaţie cu un grec ce îi era şi partener de afaceri, dar relaţia durează doar şase luni. Minna decide în cele din urmă să se retragă, vinde concernul Karlsson şi îl lasă pe Ensio director general.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s