Kalevala (epopee finlandeză reconstituită de Elias Lönnrot)

Elias Lönnrot

Väinämöinen se naşte ca un bard bătrân. Ilmatar, mama lui, rămăsese însărcinată cu un val de apă. A purtat sarcina 7 secole, trăind legănată de ape. O pasăre îşi face cuib pe genunchiul ei şi cloceşte 6 ouă. Ilmatar mişcă genunchiul, iar ouăle cad, sfărâmându-se şi transformându-se în pământ, cer, soare, lună, stele, nori. Fecioara înoată 9 ani, iar în a 10-a primăvară scoate capul din apă şi modelează pământul prin mişcările ei. După vreo 30 de ani se naşte Väinämöinen, care înoată 8 ani.

Tânărul Joukahainen din Laponia era invidios, pentru că Väinämöinen recita cântece mai frumoase ca el. Väinämöinen face o vrajă, iar Joukahainen se afundă în pământ şi nu se mai poate mişca. Joukahainen îi promite lui Väinämöinen că îi dă tot ce are dacă îl eliberează. Väinämöinen nu îl eliberează decât atunci când tânărul i-o promite pe sora lui, Aino.

Supărată că urma să fie dată lui Väinämöinen, Aino pleacă de acasă, rătăceşte 3 zile, iar când ajunge pe malul mării se sprijină de o stâncă şi cade în apă, înecându-se. Väinämöinen regretă atunci că a dorit-o pe Aino de soţie.

Joukahainen vrea să-l ucidă pe Väinämöinen şi trage cu arcul spre el, nimerind calul bardului. Väinämöinen cade în apă. După ce înoată mai multe zile, este salvat de un vulture care îl duce în Pohjola. Aici îl întâmpină Louhi, stăpâna ţinutului. Ea îi promite că-i va da fiica dacă îi face un Sampo, o moară magică. Väinämöinen îl trimite pe fierarul Ilmarinen să realizeze un Sampo. Ilmarinen dorea să se căsătorească cu fiica lui Louhi, dar tânără îl refuză.

 

Lemminkäinen din insula Saari se căsătoreşte cu Kyllikki. Ei fac un jurământ: Lemminkäinen nu va pleca la război, iar Kyllikki nu va merge la petreceri în sat. Kyllikki încalcă prima jurământul într-o seară când Lemminkäinen nu se întoarce acasă de la pescuit. Lemminkäinen pleacă apoi la război în Pohja. Vrea şi el să o ia în căsătorie pe fiica lui Louhi. Stăpâna din Pohja îl supune mai multor probe, iar Lemminkäinen moare. Mama lui îl învie.

Până la urmă, fiica lui Louhi îl acceptă de soţ pe Ilmarinen, după ce stăpâna din Pohja îl supune şi pe acesta mai mult probe.

Lemminkäinen află de nuntă şi se duce neinvitat. Aici ucide un tânăr, Pohjalainen, după care se întoarce acasă. El trebuie să plece şi să se ascundă pentru a nu fi găsit de cei care doreau răzbunarea tânărului din Pohja. Lemminkäinen se refugiază pe o insulă, unde 3 ani duce o viaţă desfrânată. Se întoarce la locul natal, dar nu mai găseşte casa, ci nişte cireşi în locul ei. Casa fusese distrusă de nişte războinici din Pohja.

 

Untamo şi Kalervo au un conflict, după ce primul pescuieşte în apele celuilalt. Untamo ucide neamul lui Kalervo. Scapă doar soţia gravidă a acestuia. Femeia e luată roabă. Îşi numeşte copilul Kullervo. Untamo îşi dă seamă că acest copil îi va ucide neamul şi vrea să-l ucidă, dar nu reuşeşte prin nicio metodă. Îl creşte şi cum nu era bun la nicio muncă, îl vinde ca rob fierarului Ilmarinen. Soţia lui Ilmarinen îl trimite într-o zi cu cireada la câmp. Rupându-şi cuţitul în pâinea pe care stăpâna i-o dăduse, Kullervo dă drumul vacilor şi pune un urs şi doi lupi să o muşte pe femeie. Soţia fierarului moare. Kullervo se întoarce la mama sa. Într-o zi, când mergea cu sania, întâlneşte o fată pe care o siluieşte. Ea îi povesteşte că era fiica lui Kalervo şi că se pierduse într-o zi când plecase la cules de fructe. Kullervo îşi dă seama atunci că fata era sora lui care dispăruse mai demult. Fata se sinucide.

Kullervo merge apoi să-l ucidă pe Untamo şi neamul lui. Acasă, mama, sora şi fratele lui Kullervo muriseră. Kullervo se sinucide.

 

Ilmarinen vrea să o ia de soţie pe sora nevestei lui, iar când Louhi şi fată îl refuză, o răpeşte pe tânără. Oboist după multe ore de mers, Ilmarinen cade într-un somn adânc, iar fata se iubeşte cu altul. Ilmarinen o preschimbă în pescăruş.

Väinämöinen îi propune lui Ilmarinen să fure Sampo-ul din Pohjola. În expediţie li se alătură şi Lemminkäinen. Pleacă pe mare cu Sampo-ul furat, dar sunt urmăriţi de locuitori din Pohjola. Sampo-ul este scăpat în apă şi îi adună rămăşiţele. Prin diverse vrăji, Louhi lasă Kalevala fără soare şi lună. Ilmarinen făureşte alte astre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s