Johannes Linnankoski – Cântec despre învăpăiata floare roşie (1905)

Johannes Linnankoski

Cântec despre învăpăiata floare roşie este povestea lui Olavi, un tânăr, fiu al proprietarului unei ferme destul de prospere. Olavi îşi înfruntă tatăl care nu dorea să-l lase să ia în căsătorie o slujnică. Tânărul părăseşte casa părintească şi merge să lucreze ca plutaş, munca lui presupunând deplasarea dintr-o localitate în alta. Pe unde merge seduce fete care se îndrăgostesc de el. După ce trăieşte astfel mai mulţi ani se întoarce acasă. Află că tatăl lui murise, iar mama sa moare la rândul ei la scurt timp după întoarcerea lui Olavi. Tânărul avea şi un frate mai mare. Avusese şi o soră, dar aceasta murise în copilărie. Olavi îl lasă pe fratele său să se ocupe de proprietatea familiei, iar el îşi alege un teren unde începe să-şi construiască o casă. Îi scrie lui Kyllikki, o tânără cu care se iubise şi al cărei tată era foarte bogat. Fata aştepta de 4 ani un semn de la el.

Merge să o ceară în căsătorie, dar tatăl ei îl respinge pe Olavi. Începe totuşi să cedeze atunci când vede hotărârea fetei de a pleca la Olavi şi le oferă o locuinţă. Olavi îi dezvăluie atunci că nu e un doar un plutaş, spunându-i despre familia lui. Kyllikki şi Olavi se căsătoresc. La nuntă, un bărbat îi spune lui Olavi că el nu a fost singurul iubit al fetei. Olavi se înfurie foarte tare şi atunci când rămâne cu soţia lui îi reproşează acesteia trecutul ei. Kyllikki îi spune că el nu merită o fată castă din moment ce a avut atâtea legături cu alte femei şi că oricum ea chiar nu a avut alt iubit în afară de el. Kyllikki îl cunoştea din copilărie pe cel care îi vorbise lui Olavi la nuntă, dar nu fusese nimic între ea şi acel bărbat.

Tinerii soţi se împacă după această întâmplare, însă Olavi era adesea bântuit de amintirile vieţii sale de dinaintea nunţii şi i se întâmpla să mai întâlnească foste iubite acolo unde nu se aştepta. Una dintre ele avea şi un copil care era al lui. Kyllikki rămâne însărcinată abia după vreo 2 ani de la căsătorie. Relaţia dintre ei nu mai mergea aşa bine, dar odată cu naşterea copilului, un băieţel, legătura lor devine mai strânsă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s