Frans Eemil Sillanpää – Silja sau O soartă zbuciumată (1931)

Frans Eemil Sillanpää

Silja era fiica lui Kustaa, stăpânul domeniului Salmesus. Kustaa se căsătoreşte cu Hilma, fata de la bucătărie. Iivari, fratele Hilmei, lăsase însărcinată o fată, Eeva, iar Kustaa îi dă bani pentru a o ajuta pe tânără. Iivari cheltuieşte banii şi Kustaa îi înmânează banii direct fetei. Iivari se îmbată, o îmbrânceşte pe Hilma, care era însărcinată, şi îl acuză pe Kustaa că ar fi avut la rândul lui legături cu Eeva.

Hilma naşte un copil mort. După doi ani au un fiu. Taaveti. După alţi doi ani se naşte Laura. Mai târziu se naşte Cecilia, pe care o alintau Silja. Ea este singura dintre copii care supravieţuieşte unei molime ce loveşte întreaga regiune.

Kustaa este nevoit să îşi vândă domeniul şi cumpără o fermă mai mică. Bolnavă de plămâni, Hilma moare. Kustaa are o relaţie foarte afectuoasă cu Silja. El moare chiar înainte ca fata să îşi facă prima comuniune.

Mikkola este numit tutorele fetei, el fiind cel care se ocupase de înmormântare. Mikkola o trimite pe Silja la ferma Nukari, unde urma să lucreze ca slujnică. Aici îl cunoaşte pe Oskari Tontilla, care îi face curte. La un moment dat, Oskari pleacă în sudul Finlandei, unde urma să lucreze la construirea unor fortificaţii ruseşti. Se întoarce după un an, dar relaţia cu Silja nu se reînnoadă după această absenţă îndelungată.

Într-o seară, fratele lui Nukkari încearcă să se culce cu Silja, dar fata reuşeşte să îl respingă. Şefa ei nu o agrea însă şi îşi cheamă o soră care să o ajute la treburi pentru a o îndepărta pe Silja.

Silja pleacă la ferma Siiveri. Într-o noapte, un meşteşugar intră în hambarul unde dormea Silja şi spre dimineaţă este văzut plecând de acolo, lumea crezând că se culcase cu tânăra.

În primăvara lui 1917, când au loc revoltele ţărăneşti, Silja este nevoită să plece de la Siiveri. Silja se angajează la un văduv, profesor universitar pensionat, la vila Rantoo. Aici îl cunoaşte pe Armas, de care se îndrăgosteşte. Acesta era un student aflat acolo în vacanţă. Tânărul îi împărtăşeşte sentimentele, dar la un moment pleacă mai devreme decât plănuise, pentru că mama lui era bolnavă. Femeia moare după trei săptămâni.

Profesorul stătea la ţară doar vara. Când pleacă, o lasă pe Silja să mai stea un timp la Sofia, verişoara lui, mai ales că fata fusese cam bolnavă. Silja se angajează apo la ferma Kierikka. Au loc tulburările dintre albi şi roşii. Într-o zi liberă, Silja merge în vizită la Rantoo. Află că Armas fusese rănit şi îşi pierduse un plămân şi un picior. Silja moare de TBC, ca şi mama ei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s