Frans Eemil Sillanpää – Sfânta mizerie (1919)

Frans Eemil Sillanpää

Janne Toivola se naşte în 1857 în satul Harjakangas. Mama sa, Maija, avusese un copil înainte de a se căsători. Copilul murise de mic. Maija se căsătorise cu Penjami de la ferma Nikkilä. Penjami mai fusese căsătorit de două ori. Din a doua căsătorie avea două fiice, Eeva şi Marke. Penjami moare într-o noapte de iarnă, plin de datorii … pentru rachiu. Avea de asemenea impozite neplătite. Cum Ollila, furnizorul de rachiu, era cel mai mare creditor al lui, a cumpărat la licitaţie ferma şi stăpân a devenit fiul său, Antto.

Maija şi Janne merg la fratele femeii, la Tuorila. Maija îl lasă aici pe Janne şi ea pleacă să caute de lucru. În luna mai se întoarce la Tuorila pentru a-şi trăi ultimele clipe în casa lui Kalle, fratele ei. Janne primea hrană din belşug la Tuorila, dar nimeni nu ţinea de fapt la el. Kalle şi soţia lui abia aşteptau un pretext pentru a scăpa de el. Îl găsesc atunci când droşca unui pastor care îi vizitase se dezmembrează pe drum. Cel care desfăcuse şuruburile droştii era de fapt Kustaa, fiul argatului de la ferma unde se născuse Janne. Dat afară, Janne pleacă la Toivola. Keinonen Toivola moare când Janne avea 24 de ani.

Devenit argat la Pirjola, în 1881, Janne se căsătoreşte cu Rüna, servitoarea de la această fermă. După căsătorie se duc arendaşi la Yrjölä. Au mai mulţi copii: Kalle, Hiltu, Ville, Lempi, Martti. Kalle îl loveşte într-o zip e Ville cu o bucată de lemn în coloana vertebrală. În cele din urmă, copilul a murit. Moare şi Kalle, unchiul lui Janne. Rüna moare de cancer genital.

Hiltu se angajează ca slijnică la văduva unui rector. Janne primeşte apoi vestea morţii fetei.

În 1905 are loc greva generală patriotică. Janne începe să ţină discursuri cu tentă socialist. Este executat prin împuşcare după ce puşca lui este găsită la locul uciderii castelanului Paitula. Janne nu participase însă la crimă şi nici la jaful din casa castelanului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s