Anna-Leena Härkönen – Ziua ușilor deschise

Anna Leena Härkönen

Personajul central al cărţii este Asta, o femeie de 33 de ani (~în 1996, pentru că ştim că în 1977 avea 14 ani). Asta a divorţat de soţul ei Ari cu care avusese o relaţie de 14 ani. La 20 de ani rămăsese însărcinată cu Ari şi întrerupsese sarcina. Asta este secretar de platou de Radioteleviziune.

Asta mai are 2 surori: Silja, de 29 de ani, şi Heli, de 18 ani. Siljia are o relaţie cu Jukka. Heli rămâne însărcinată şi Asta merge cu ea la o clinică să avorteze. Mama lor află şi se ceartă cu Asta din acest motiv.

Deşi cartea pare iniţial să fie în primul rând despre suferinţa provocată de divorţ, cu timpul totul pare să se învârtă în jurul relaţiei dintre Asta şi mama ei, care era o femeie ce voia să controleze viaţa fiicelor ei. Ea avusese şi un fiu – Matti – care murise la două zile de la naştere, eveniment în urma căruia a luat o perioadă antidepresive, însă mai târziu nu recunoştea acest lucru.

Asta era revoltată de câte ori descoperea că mama ei nu recunoaşte un adevăr precum cel legat de antidepresive. Astei îi revin în minte o mulţime de întâmplări legate de relaţia cu Ari şi de relaţia cu mama ei. Ari avea o mamă care fusese foarte violentă şi el ajunsese la rândul lui să fie uneori violent – o lovise pe Asta de şase ori şi susţinea că ea chiar îşi dorea acest lucru, altfel nu l-ar fi provocat. Mama Astei nu fusese violentă, însă era foarte impunătoare şi voia ca totul să se facă după cum considera ea că e cel mai potrivit.

Abia la vârsta aceasta reuşeşte Asta să îi spună mamei sale că a deranjat-o foarte mult comportamentul ei. Conflictul dintre ele pare destul de serios, mai ales că cearta lor izbucneşte de la avortul lui Heli, dar de Ziua Mamei Asta îşi sună mama să o felicite, iar aceasta îi răspunde foarte veselă şi amabilă, ca şi cum nu ar fi existat acea discuţie aprinsă.

Denumirea cărţii vine de la obiceiul familiei Astei de a lăsa uşile casei deschise în fiecare zi. La ei în casă nu suna nimeni, intra cine dorea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s