Alphonse Daudet – Sapho

I.

Inginerul Déchalette dă un bal în vila sa din strada Romei. Jean Gaussin, un tânăr de 21 de ani, student în ultimul an la Drept, vine la bal însoţit de un coleg. Aici o întâlneşte pe Fanny Legrand, o femeie foarte atrăgătoare de 37 de ani. După bal ei merg la hotelul pentru studenţi, în camera lui.

II.

Fanny stă acolo două zile şi apoi începe să îl viziteze din când în când. După trei luni, Jean a mers în casa ei din strada Arcadei şi a fost dezgustat de cearta femeii cu fostul amant, care îi dăduse casa. Jean se îmbolnăveşte, iar Fanny îl îngrijeşte şi îi spune spune că nu mai are casa.

III.

Jean devine stagiar la serviciul consular şi se mută cu Fanny într-un apartament din strada Amsterdam, unde erau vecini cu soţii Hettéma. Într-o zi, Jean îi întâlneşte pe Déchelette şi pe sculptorul Caoudal, de la care află că Fanny a avut mai mulţi amanţi care o întreţinuseră, iar sculptorului îi fusese şi amantă şi model pentru Sapho.

IV.

Fanny păstrase scrisorile de la iubiţii ei, iar Jean a vrut să le citească. Jean a aflat cu această ocazie că Fanny îl vizitase o dată pe un fost iubit la puşcărie, asta după ce devenise deja amanta lui Gaussin. Cel de la puşcărie era gravorul Flamant, care falsificase bani pentru a o reţine lângă el. Fanny a aruncat scrisorile în foc, dar s-au aprins şi alte lucru. Au fost ajutaţi de vecini să stingă focul şi au dormit la un hotel.

Alphonse Daudet

V.

Familia lui Jean nu ştia de amanta lui, dar într-o zi a venit Césaire, fratele tatălui său, pentru a fi consultat de medicul Bouchereau, fiindcă mama tânărului era bolnavă. El venise şi pentru a recupera 8000 de franci de la un prieten pe care îl împrumutase cu ani în urmă şi care murise de curând. Césaire a recuperit banii, dar i-a pierdut la jocuri de noroc. Fanny a împrumutat de la Déchelette întreaga sumă şi i-a dat lui Césaire.

Într-o seară, când se întorceau de la teatru, Jean şi Fanny l-au întâlnit pe tatăl ei. Acesta era un birjar beţiv, căruia îi murise soţia la naşterea lui Fanny. El se recăsătorise cu văduva unui zarzavagiu.

VI.

Jean se duce la Castelet să-şi vadă familia, care avea probleme financiare. Tânărul i-a scris lui Fanny că trebuie să se despartă, intrucât nu o poate susţine financiar. Fanny se angajează ca administratoră la o pensiune, unde avea cazarea şi masa gratuite, iar duminica liberă. Pretextând că a fost chemat la minister, Jean s-a întors la Paris.

VII.

A mers la Fanny şi a aflat că patroana ei, Rosario Sanchès, era o fostă cocotă şi amanta muzicianului de Potter, care era însurat. Deşi Jean voise să rupă definitiv legătura cu Fanny, s-a apropiat şi mai mult de ea. Rosario i-a invitat într-o duminică la Enghien, iar Jean, văzând comportamentul ei şi faptul că voia să-l despartă de Fanny, i-a propus iubitei lui să renunţe la slujba ei şi să se mute la ţară.

VIII.

S-au stabilit la Chaville, dar Jean era gelos şi bănuitor. La insistenţele lui Fanny, au luat la ei un băiat de 6 ani – Joseph – părăsit de părinţi. Cei doi iubiţi au început să se certe din ce în ce mai des. Césaire i-a înapoiat lui Fanny banii pentru Déchelette.

IX.

Fanny îi duce banii lui Déchelette şi începe să-l viziteze din ce în ce mai des împreună cu Jean. Acesta îşi dă seama că nu o mai iubeşte pe Fanny atunci când realizează că nu mai este gelos pe foştii ei amanţi. Déchalette locuia cu o fată frumoasă, Alice Doré, de care se îndrăgostise, dar pe care a părăsit-o, pentru că nu voia obligaţii. Fata se sinucide.

X.

Jean şi Fanny l-au dat pe Jpseph la un pension din Versailles. Jean se îndrăgosteşte de Iréne, nepoata de frate a medicului Bouchereau.

XI.

Césaire soseşte la Paris pentru a-l încuraja pe Jean să o părăsească pe Fanny şi să se căsătorească apoi cu Iréne.

XII.

Jean o anunţă pe Fanny că va pleca şi seara ia trenul spre Paris.

XIII.

Césaire se duce la Chaville să aducă lucrurile nepotului său şi să-i lase bani lui Sapho. Jean se logodeşte cu Iréne. În seara logodnei găseşte într-o carte o scrisoare de la Fanny în care aceasta îl ruga să o viziteze din când în când. Îngrijorat, Jean îl caută pe Hettéma, cu care era vecin şi la Chaville şi află că Fanny încercase să se otrăvească. Soţii Hettéma s-au mutat apoi, pentru că voiau linişte. Fanny începe să-i scrie lui Jean tot mai des, iar el îi răspundea, încercând să o încurajeze.

XIV.

Într-o zi, Jean îl întâlneşte pe Potter şi află că Flamant fusese graţiat. Temându-se că scrisorile către Fanny ar putea fi folosite împotriva lui mai târziu, Jean merge la Chaville să le recupereze. Acolo îi vede pe gravor şi pe Joseph şi înţelege că băiatul era fiul lui şi că o rugase pe Fanny să aibă grijă de el cât stă în puşcărie.  Jean şi-a dat seama că Flamant dormise cu Fanny, iar ea nu neagă. Jean o loveşte şi se rostogolesc împreună în pat. Jean se hotărăşte să plece cu Fanny în Africa, unde era un post vacant de consul.

XV.

Jean merge la părinţii lui să le spună că rupsese logodna cu Iréne şi pleacă în Africa alături de Fanny. Tatăl lui îl alungă. De la Castelet Jean pleacă la Marsilia, unde urma să o întâlnească după câteva zile pe Fanny, dar, într-o dimineaţă, primeşte o scrisoare în care îi spunea că nu poate veni cu el, pentru că e prea istovită ca să mai poată iubi, prea bătrână pentru el şi nu-şi mai doreşte decât să fie ea iubită. Pentru asta îi avea pe Flamant şi pe copilul acestuia. Luase de asemenea toate măsurile ca Jean să nu o găsească.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s