Honoré de Balzac – Memoriile a două tinere căsătorite

Honoré de Balzac

Armande-Louise-Marie de Chalieu este o tânără de 18 ani dintr-o familie nobilă. În septembrie 1823 ea s-a întors la Paris, unde locuiau părinţii şi fraţii ei, după ce stătuse nouă ani la o mănăstire din Blois de Boulogne. Ea fusese trimisă acolo de părinţi pentru a-i lua averea, dar mătuşa fetei îi convinsese să o primească înapoi, căci locul ei nu era la mănăstire. Fata îşi făcuse la Blois o prietenă, Renée de Maucombe, cu un an mai mică decât ea. Renée s-a întors la rândul ei la familie, la castelul Maucombe, în Provence. Renée s-a căsătorit cu Louis de L’Estorade, fiul unui baron din vecinătate. Soţul ei avea 37 de ani şi îşi petrecuse tinereţea luptând în Garda de Onoare a lui Napoleon. Renée nu-l iubea, dar era săracă şi nu avea ca alternativă decât întoarcerea la mănăstire.

Tatăl lui Armande urma să plece la Madrid, trimis de rege. Ea fusese invitată să-l însoţească şi a început să ia lecţii de spaniolă cu Felipe Henarez, duce de Soria, stabilit la Paris, după ce participase la revoluţia amiralului spaniol Valdez, înfrântă de Ferdinand al VII-lea cu ajutorul francezilor. Felipe fusese nevoit să-şi părăsească patria şi i-a acordat lui Fernando, fratele său, încuviinţarea de a o lua în căsătorie pe Maria Heredia, care fusese iniţial logodnica lui.  Henarez a primit apoi bani şi un fief de la familia lui, devenind baron de Macumer. A încetat să-i mai predea spaniola lui Armande, dar erau deja îndrăgostiţi unul de altul şi s-au căsătorit. Armande i-a cedat averea sa contelui de Chalieu, fratele ei, care s-a căsătorit cu Madelaine Mortsauf, devenind astfel duce de Lenoncourt. Armande primise la rândul ei o avere frumoasă de la bunica ei.

În decembrie 1825 Renée a născut un băiat pe care l-a numit Armand, prietena ei fiindu-i naşă.

Armande şi Felipe au călătorit în Italia; între timp părinţii ei plecaseră la Madrid. Socrul lui Renée a murit, apoi tatăl ei a fost numit deputat. Renée a născut o fetiţă, pe care a numit-o Jeanne Athénaïs.

În 1928 Felipe a murit. Armande se simţea vinovată, credea că l-a omorât cu exigenţele, capriciile şi gelozia ei. A stat în convalescenţă 40 de zile, îngrijită de fratele baronului şi de Maria Heredia.

În 1833 soţul lui Renée ajunsese pair. Armande s-a căsătorit cu Marie Gaston, un tânăr de 23 de ani, care-şi dorea să ajungă un scriitor renumit, şi s-au mutat la ţară. Renée a mai născut un băiat.

Timp de doi ani Armande şi Gaston au trăit fericiţi, dar nu aveau copii. Armande a descoperit că soţul ei vizita la Paris o englezoaică, despre care a aflat că este căsătorită şi are doi copii ce semănau cu Gaston. Armande a crezut că este înşelată de soţul ei.

Renée a aflat că femeia era văzuva lui Louis Gaston, fratele lui Marie Gaston. Ea rămăsese ruinată, iar soţul lui Armande o ajuta cu bani, căci şi ea îl ajutase înainte de faliment. Era însă prea târziu, pentru că Armande îşi provocase o boală de plămâni alergând noaptea până transpira şi aşezându-se apoi pe roua rece. La 25 august 1935 a murit (de ziua ei de naştere).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s