Guy de Maupassant – Mai tare ca moartea

Guy de Maupassant

Partea I

1. Autorul ne prezintă personajele. Olivier Bertin este un pictor celebru din Paris, care şi-a păstrat farmecul, deşi nu mai este tânăr. De 12 ani doamna Anne de Guilleroy este amanta lui. Ea e soţia deputatului conservator de Eure, Jacques de Guilleroy. Pictorul o cunoscuse pe contesa de Guilleroy la ducesa de Mortemain şi dorise să-i facă portretul; de atunci deveniseră iubiţi.

2. Annette, fiica de 18 ani a soţilor Guilleroy se întoarce la Paris după ce stătuse trei ani la bunica ei la Eure. Se organizează un dineu pentru ea.

3. Olivier, doamna de Guilleroy, Annette şi ducesa de Mortemain fac o plimbare în Bois de Boulogne. După două zile cele trei femei iau masa la pictor acasă. Contesa şi prietena ei au mers la o şedinţă a Comitetului Mamelor Franceze, iar Bertin şi fata în parcul Monceau. Seara, pictorul a mers la iubita sa acasă, pentru că se simţea foarte singur la el.

4. La Palatul Industriei se organizează o expoziţie de artă; Olivier expune in tablou. De aici pleacă împreună cu contesa, ducesa de Mortemain şi Annette să ia masa la un restaurant, unde îl întâlnesc pe marchizul de Farandal, nepotul ducesei. S-au întors după aceea la expoziţie. Olivier ia cina la familia Guilleroy şi apoi le face vizite tot mai dese.

Partea a II-a

1. Mama Annei moare şi familia pleacă la Roncieres pentru înmormântare. După trei săptămâni, contele de Guilleroy se duce la Paris şi îl roagă pe Bertin să meargă să o aducă pe soţia lui.

2. Pictorul merge la Roncieres, petrece câteva zile acolo şi se întoarce la Paris cu Anne şi fiica acesteia.

3. Într-o după-amiază doamna de Guilleroy și Annette au mers la Olivier, fata urmând să-i fie pictorului model pentru un tablou. Contesa s-a prefăcut bolnavă şi au plecat. Mai târziu Anne i-a spus iubitului ei ce o frământa: îi era teamă că el se îndrăgosteşte de fiica ei. Aceasta îi semăna foarte mult contesei, avea prospeţimea tinereţii, iar pictorul dădea tot mai multe semne că îi place să o aibă în preajmă.

4. Într-o zi, Bertin, Anne şi Annette au mers la bijutier, pentru că pictorul voia să le ia câte un inel, iar contesei şi o broşă.

5. Annette începe să se pregătească pentru căsătoria cu marchizul de Farandal. Olivier îşi recunoaşte sie însuşi că o iubeşte pe tânără. Rezervă nişte locuri la operă, dar Anne nu poate merge, pentru că e încă în doliu.

6. În ianuarie merg la operă, iar a doua zi Bertin îi mărturiseşte doamnei de Guilleroy că o iubeşte pe fată mai mult decât o iubise pe ea, pentru că era prea tânăr atunci când se cunoscuseră, iar iubirea lui nu atinsese o anumită profunzime.

În acea noapte soţii Guilleroy sunt anunţaţi că pictorul fusese lovit de o trăsură. Au mers la el acasă, Anne a rămas să-l îngrijească, iar contele şi medicul au plecat să caute o infirmieră şi un intern. Doamna de Guilleroy şi-a dat seama că Olivier vrusese să se sinucidă. El i-a cerut să i-o aducă dimineaţă pe Annette şi să ardă scrisorile lor ca să nu fie găsite. Avea dureri, apoi s-a mai liniştit şi a murit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s