Francis de Croisset – Doamna din Malacca

Francis de Croisset

Audrey Greenwood este o tânără irlandeză de 24 de ani a cărei mamă murise când ea avea 12 ani. Tatăl ei murise de asemenea după ce se ruinase în nişte afaceri cu postav. Christina Turpin, pe care o cunoşte în Franţa, o ajută să se angajeze ca profesoară de engleză la un liceu de fete din Calais. Audrey avusese o relaţie de trei ani cu un tânăr cu care urma să se căsătorească, dar el murise într-un accident. Herbert Carter era un medic englez care o ceruse de mai multe ori în căsătorie.

După doi ani la Calais, timp în care Audrey se descurcase destul de greu cu banii, Herbert o anunţă că a primit un post de medic al familiei guvernatorului general din Malacca (Malaysia). Herbert îi propune din nou să se căsătorească şi să meargă cu el. Audrey acceptă şi se îmbarcă împreună pe un vapor pe care se afla şi sultanul din Udaigor (ţinut fictiv aflat în Malacca). Sultanul Alexandru Mahomed Selim avea 32 de ani. El avea 3 soţii. Prima soţie, care era şi sultana, îi dăruise un fiu – Ibrahim, dar era foarte bolnavă. Ea moare până la urmă, chiar când era spre final călătoria cu vaporul. Se bănuia că cele două prinţese o otrăviseră treptat.

Audrey îşi dădea seama că Herbert era mai degrabă foarte atras de ea decât realmente îndrăgostit. Pentru el erau foarte importante cariera şi imaginea. Lady Brandmore, soţia guvernatorului, îl îndrăgea, dar nu o agrea deloc pe Audrey. Herbert era de asemenea destul de avar. Audrey mai câştiga nişte bani din scrierea unor articole însoţite de fotografii.

Selim studiase la Oxford. El se indrăgosteşte de Audrey şi îi mărturiseşte sentimentele sale. Audrey îi declară de asemenea iubirea ei, dar nefiind niciunul dintre ei liber, nu dorea să se implice în vreo relaţie cu el. Audrey îi spune lui Herbert că iubeşte pe altcineva şi că vrea să divorţeze şi să plece din Udaigor pentru a nu fi aproape de cel pe care îl iubea. Herbert nu acceptă ideea divorţului şi îi povesteşte lui Lady Brandmore cele întâmplate. Audrey participă la o întrunire a comitetului britanicelor din colonie, unde Lady Brandmore îi cere în public să plece. Audrey pleacă de acolo şi se cazează la un hotel chinez. Nimeni nu mai are veşti de la ea câteva zile. În cele din urmă sultanul o găseşte. Audrey suferea de paludism şi 12 zile a agonizat. După ce şi-a revenit sultanul a cazat-o într-o casă chineză. A chemat-o acolo şi pe Christina Turpin.

Deşi Lord Brandmore ar fi vrut ca Herbert să divorţeze şi să o lase pe Audrey să se căsătorească apoi cu sultanul, el i-a sugerat medicului să nu accepte divorţul. Motivul lui era acela că Lady Brandmore comisese o mare greşeală când o alungase pe Audrey de la întrunirea comitetului. Dacă Herbert ar fi divorţat rapid şi Audrey s-ar fi căsătorit cu sultanul, atunci lumea ar fi spus că Lady Brandmore a alungat-o pe sultană, ceea ce era un comportament inacceptabil pentru relaţiile britanico-malayeze.

Lord Brandmore se vede totuşi nevoit să îl sfătuiască până la urmă pe Herbet să divorţeze, pentru că sultanul reuşise să obţină ridicarea unei uzine de cauciuc de către nişte japonezi, care de fapt construiau un fort într-o zonă strategică. Britanicii nu le permiteau japonezilor astfel de mişcări, pentru că voiau să păstreze o relaţie bună cu americanii, care erau inamicii japonezilor. Sultanul acceptă distrugerea “uzinei” în schimbul obţinerii divorţului lui Audrey şi dorea ca după căsătoria lui cu tânăra, Lady Brandmore să organizeze o serată în cinstea lor. Sultanul voia să repare cumva jignirea pe care soţia guvernatorului i-o adusese lui Audrey. Lord Brandmore se vede nevoit să accepte totul. Sultanul îi plăteşte pe japonezi să însceneze un accident în uzină.

Herbert acceptă divorţul pentru “nepotrivire de caracter”, este numit locotenent-colonel şi primeşte postul de medic şef al spitanului din Peshawar.

Selim şi Audrey se căsătoresc şi participă la serata organizată de Lady Brandmore.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s