Émile Zola – Iubire şi decădere

Émile Zola

Claude, un tânăr provensal de 20 de ani, se stabileşte la Paris, într-o mansardă sărăcăcioasă, în dorinţa de a cunoaşte viaţa şi de a deveni scriitor.

Într-o seară, o femeie în vârstă, vecină cu el, poreclită Pâquerette, îl roagă să aibă grijă de o tânără care avusese o criză de nervi. Claude a rămas să o supravegheze până când ea s-a trezit din somn. Au petrecut noaptea împreună.

Tânărul s-a simţit murdar pentru că şi-a început viaţa sexuală cu Laurence, care era o femeie uşoară. Într-o seară ea i-a cerut să o primească în camera lui, fiindcă datora bani proprietarului pensiunii şi nu mai putea sta în camera ei.

Claude se gândeşte că poate este un semn de la Dumnezeu, iar el trebuie să o ierte şi să o ajute să se schimbe. Se poartă cu ea ca şi cum ar fi prietena lui, fără un trecut ruşinos. Încearcă să o facă să lucreze şi ea se supune voinţei lui fără nicio tragere de inimă. Claude îi spune că nu vrea ca ea să lucreze în silă, iar Laurence se abandonează iar lenevelii.

Claude ia nişte costume şi o duce pe Laurence la un bal. Pe ea o înveselea lumea vulgară de acolo, nu se schimbase deloc. Printre vecinii lor se afla şi Jacques, un tânăr pe care Claude îl cunoştea mai demult. Era student, lucra şi locuia cu Marie, o fată de 15 ani, fără să se iubească. Marie era o fată maltratată de mama ei; trăise pe străzi, vânduse flori de la 8 la 14 ani, când fusese vândută de o femeie. De atunci avusese mai mulţi amanţi, până când îl întâlnise pe Jacques.

Claude îşi dă seama că o iubeşte pe Laurence. Faptul că ea fusese tot timpul alături de el, când suferise de frig şi de foame, îl făcuse pe Claude să se îndrăgostească de ea.

Marie se îmbolnăveşte şi este mutată în altă cameră, unde e îngrijită de Pâquerette. Aceasta din urmă îi spune lui Claude că Jacques încearcă să i-o fure pe Laurence. Pâquerette îl îndeamnă pe Claude să i-o fure şi el pe Marie lui Jacques. Claude devine gelos. Jacques îl sfătuieşte să o părăsească pe Laurence, dar ea îi spune lui Claude că îl iubeşte din moment ce stă cu el neplătită.

Într-o seară, Claude merge în camera lui Marie şi pe fereastră o vede pe Laurence sărutându-l pe Jacques, în camera acestuia. Marie îi propune lui Claude să o părăsească pe Laurence şi să plece cu ea (cu Marie) în altă parte. I-a văzut şi ea pe Jacques şi pe Laurence sărutându-se, şi-a lipit buzele de ale lui Claude şi apoi a murit.

Alertaţi de vaietele Pâquerettei, Laurence şi Jacques au venit în camera lui Marie. Erau aproape dezbrăcaţi. Claude a alungat-o pe Laurence. Ea i-a spus că îl iubeşte şi că nu şi-a dat seama că greşeşte înşelându-l. L-a implorat să o ierte, dar tânărul i-a spus că totul se terminase între ei.

Claude se hotărăşte să se întoarcă la prietenii lui şi recunoaşte că vrusese să ia viaţa în piept prea devreme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s