Pierre Corneille – Cidul

Pierre Corneille

Premiera piesei “Cidul” a avut loc la teatrul Marais din Paris la 4 ianuarie 1637. Deşi nu a avut un buget generos, piesa a fost bine primită de public. Pierre Corneille s-a inspirat din piesa “Les Mocedades del Cid” (“Tinereţea Cidului”, 1621) scrisă de Guillén de Castro. Cu această ocazie a apărut expresia “frumos ca Cid-ul” (“beau comme le Cid”).

El Cid (Stăpânul) Campeador a fost un cavaler spaniol ce a trăit în secolul al XI-lea (1040 – 1099) şi care s-a remarcat în lupta de alungare a maurilor. Numele său adevărat era Rodrigo Diaz de Bivar. Tatăl său, Don Diego, fusese la rândul lui un luptător bun şi regele Fernando al Castiliei îl distinsese pentru faptele lui.

Don Gomez, conte de Gormaz şi tatăl Ximenei, iubita lui Rodrigo, îl jigneşte pe Diego, spunându-i că el, Gomez, este mai viteaz şi merită preţuirea regelui. Gomez chiar îl pălmuieşte pe Diego. Acesta era prea bătrân ca să-şi mai apere onoarea şi de aceea o face Rodrigo în locul lui. Rodrigo se duelează cu Gomez şi îl ucide. Ximena vrea atunci să-şi răzbune tatăl şi îi cere regelui să facă dreptate.

Între timp, spaniolii se confruntă cu maurii şi reuşesc să-i izgonească datorită lui Rodrigo. Ximena preţuieşte calităţile lui Rodrigo, dar tot vrea să îşi răzbune tatăl. Regele acceptă un duel între Rodrigo şi un alt cavaler care va îndrăzni să-l înfrunte. Singurul care se încumetă este don Sanchi, un bărbat îndrăgostit de Ximena. Rodrigo îl dezarmează, dar îl lasă în viaţă. Regele hotărăşte că după un an de doliu Rodrigo se va putea căsători cu Ximena.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s