André Gide – Şcoala femeilor

Prima parte

André Gide

La 9 aprilie 1894 Éveline şi Robert se cunoşteau la Florenţa. Ea se afla acolo cu tatăl ei, care dorise să o recompenseze pentru un premiu la Conservator. Tinerii se îndrăgostesc şi stabilesc să se căsătorească. Yvonne, prietena Évelinei, este înşelată de logodnic şi ca să-l uite vrea să fie infirmieră voluntară. Robert intervine la dr. Martchant, care acceptă cu greu să o primească în spital. Éveline şi Robert stabilesc să ţină un jurnal, iar cel care va muri ultimul să îl citească pe al celuilalt. Fata îşi notează în jurnal toate gândurile de adolescentă îndrăgostită, dornică să îşi sprijine logodnicul pe care îl crede superior. Într-o zi Robert îi cere jurnalul şi ea cedează, apoi află că el nu ţinea un jurnal şi că nici nu luase în serios jurământul. De atunci Éveline se hotărăşte să nu mai scrie.

Partea a doua

Éveline începe să scrie din nou în jurnal abia după 20 de ani. Între timp se căsătorise cu Robert şi aveau doi copii: Gustave şi Geneviève. Yvonne se căsătorise cu dr. Marchant. Robert se dovedise altfel de cum îl credea soţia lui. El pare cucernic, dar de fapt îndeplineşte ritualurile bisericeşti fără să reflecteze asupra lor. Înfiinţează o revistă literară pentru a obţine avantaje materiale. Lumea îi ascultă discursurile bombastice şi îl crede erudit. Éveline preferă convorbirile mai simple şi succinte, dar pline de esenţă. Băiatul îi seamănă lui Robert şi îşi alege prietenii dintre copiii bogaţi, învaţă superficial, doar pentru a da impresia că ştie multe. Geneviève, în schimb, vede emfaza lui Robert şi îi întrerupe tăios frazele pompoase. Robert are un accident de autommobil şi, deşi recuperarea merge bine, el se poartă de parcă ar urma să moară curând. Treptat renunţă la această atitudine, dar continuă să se folosească de cuvinte frumoase ca să-i impresioneze pe ceilalţi. Singura care observă este fiica lui. Éveline îi spune că vrea să divorţeze şi el plânge; de data asta e sincer, iar Éveline nu mai poate să îl părăsească.

Epilog

Primul Război Mondial începuse de doi ani. Deşi nu e militar activ, Robert intră într-un comitet american şi chiar primeşte o decoraţie, ceea ce îl face să se comporte ca şi cum ar fi un erou. Cu ajutorul doctorului Marchant, Éveline intră infirmieră la un spital de bolnavi contagioşi. Doar fiica ei află despre ce este vorba. Éveline ştia la ce risc se expune şi chiar moare.

André Gide îi acordă și lui Robert dreptul la replică, astfel că a scris o carte omonimă, care se prezintă ca o apărare a lui Robert faţă de ceea ce scrisese Éveline în jurnal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s