Carlos Fuentes – Moartea lui Artemio Cruz

Carlos Fuentes

Romanul autorului mexican scris în 1962 prezintă ultimele clipe din viaţa lui Artemio Cruz. Aflat pe patul de moarte, acesta îşi aminteşte diferite momente din viaţă şi se întreabă cum ar fi decurs lucrurile dacă ar fi luat alte decizii. Artemio Cruz este fiul nelegitim al unui tânăr bogat. Acesta o violase pe mama lui Cruz, o sclavă tânără mulatră. După ce îl naşte pe Artemio, femeia este bătută şi obligată să plece. Cruz rămâne în grija lui Lunero, unchiul său. Când Lunero moare, Cruz merge să lupte în Revoluţia Mexicană (1910-1920) al cărei scop era de a lua de la bogaţi pământul pentru a-l împărţi tuturor ţăranilor. În această perioadă o întâlneşte pe Regina, o fată de 18 ani pe care de fapt o violează, dar pe care o iubeşte până la urmă … Inocentă şi neştiind ce înseamnă iubirea, Regina îşi şterge din memorie evenimentul şi îl înlocuieşte cu o primă întâlnire a lor imaginară în care şi-au văzut chipurile reflectate în apă unul alături de celălalt. Regina este ucisă de forţele de opoziţie.

Cruz este închis la un moment dat şi îl cunoaşte pe tânărul ofiţer Gonzolo Bernal care se încrede în el şi îi poveşte multe detalii din viaţa sa. Deşi ar fi putut să-l ajute, Cruz îl lasă pe Bernal să fie executat. Folosindu-se de informaţiile pe care le avea de la Bernal, Cruz reuşeşte să o ia în căsă torie chiar sora ofiţerului, Catalina. Tatăl ei avea în proprietate multe terenuri, dar evenimentele din ultimii ani îi ameninţau averea. Artemio Cruz, folosindu-se de informaţiile de la Bernal, îi dă de înţeles că nu va rămâne cu nimic dacă nu i-o dă în căsătorie pe Catalina. Cruz obţine ce doreşte şi ajunge cu timpul un om bogat, influent, care nu se sfieşte să recurgă la ticăloşii pentru a avea tot ce-şi doreşte. El ajunge să deţină şi un ziar în Mexic şi îl foloseşte ca pe o unealtă pentru a acapara şi mai multă avere, şantajând oameni de afaceri şi distrugând oameni politici.

Cruz şi Catalina au un fiu, Lorenzo, şi o fiică, Teresa. Pe Lorenzo îl trimite, când avea doar 12 ani, să se ocupe de proprietatea din Cocuya. Decizia lui era motivată mai mult de dorinţa de a-şi necăji soţia. În cele din urmă, Lorenzo pleacă la 17 ani în Spania pentru a lupta împotriva fasciştilor. Lorenzo moare în lupte.

Cruz are la un moment dat o legătură cu o femeie care îl iubea sincer şi la care ţinea la rândul lui, dar cu care totuşi rupe relaţia.

Teresa şi Catalina îl dispreţuiesc pe Cruz, iar el ştie asta. Ştie şi că ele se bucură totuşi de stilul de viaţă pe care îl duc datorită banilor lui şi decide să îi lase cea mai mare parte a averii lui Padilla, administratorul său fidel.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s