Henryk Sienkiewicz – “Aniela”

Henryk Sienkiewicz

Acţiunea romanului începe la 9 ianuarie 1883.

Leon Ploszowski (35 de ani) făcea parte dintr-o familie bogată. Mama sa murise la o săptămână după ce îl născuse. Familia lui era stabilită la Roma din 1848. Tatăl său avea o soră mai mare cu câţiva ani care nu se căsătorise. Logodnicul ei murise înainte de căsătorie. Ea locuia la Varşovia. Părintele Calvi era un prieten al tatălui lui Leon.

Leon, pasionat de literatură, a făcut facultatea în Varşovia, apoi a urmat o şcoală de agronomie în Franţa. Anii care au urmat şi i-a petrecut la Roma, la Paris şi mai puţin la Varşovia.

La 21 ianuarie 1883 ajunge la Varşovia, la mătuşa sa. La un picnic a reîntâlnit-o pe Aniela, o verişoară de-a sa. Cei doi şi-au dat seama că mama Anielei şi mătuşa lui Leon ar vrea ca tinerii să se căsătorească. La Varşovia Leon l-a reîntâlnit şi pe fostul său coleg de facultate şi prieten, Józef Sniatynski.

Leon şi Aniela se îndrăgostesc unul de celălalt.

La 5 februarie 1883 tinerii au plecat la Ploszów alături de mătuşa lui Leon şi de mama Anielei. Tocmai când se hotăra să ceară mâna Anielei, Leon a fost nevoit să se întoarcă la Roma, deoarece tatăl său era bolnav. La 5 martie a ajuns la Roma, iar la 13 martie a murit tatăl său. După câteva zile, Leon s-a dus la vila soţilor Davis. Domnul Davis era bolnav, iar între Leon şi Laura Davis a început o idilă. Sentimentele lui devin contradictorii.

Leon primeşte o scrisoare de la mătuşa lui, în care îi spunea că Aniela suferă. Ea îi scria şi despre un pretendent mai vechi al Anielei, Kromicki. Acesta îi făcea vizite tot mai dese. Lui Leon îi repugna Kromicki, pe care îl cunoştea de mai mult timp. Leon i-a trimis mătuşii lui o scrisoare foarte scurtă în care îi ura Anielei fericire alături de Kromicki.

Leon îşi dă seama că de Laura nu îl lega decât atracţia fizică. La 22 mai a revenit la Roma. Şi-a dat seama că nu a uitat-o pe Aniela.

În iunie, Leon a primit o scrisoare de la mătuşa lui, care îi spunea că luna următoare Aniela se va căsători cu Kromicki. Leon nu s-a putut resemna şi a hotărât să facă tot posibilul pentru a împiedica nunta. S-a întâlnit cu Sniatynski la Cracovia, pentru a-i cere ajutorul, dar acesta nu a reuşit să o facă pe Aniela să se răzgândească (29 iunie). De atunci Leon a călătorit şi a reînceput să scrie în jurnalul său după 10 luni. Între timp domnul Davis murise.

Soţul Anielei a vândut o moşie pe care familia ei o stăpânea de 400 de ani şi pentru care Celina, mama ei, se sacrificase mereu. Aceasta era o mare lovitură pentru Aniela şi Celina, pentru că ele speraseră ca soţul tinerei să le salveze terenul acela.

Leon soseşte la Varşovia, iar Aniela locuia cu mama ei la Ploszów, în timp ce Kromicki era plecat cu afaceri. La Varşovia venise odată cu el şi Klara Hilst, o pianistă pe care o cunoscuse la doamna Davis. Klara urma să susţină nişte concerte în capitala Poloniei. Leon a stat mai mult la Ploszów şi i-a mărturisit Anielei că o iubeşte, după care a plecat în capitală. Revenind după câteva zile, Aniela l-a rugat să plece în străinătate până se va însănătoşi mama ei. El i-a cerut să-i spună dacă îl mai iubeşte, dar Aniela a refuzat şi, pentru că tânăra nu i-a cerut din nou să plece, Leon a rămas la Ploszów.

La 12 iunie revine şi Kromicki. Leon îl ajută cu un împrumut pentru afacerile lui şi reuşeşte să ajungă la o înţelegere cu Aniela: ea să îl lase s-o iubească toată viaţa, iar el să nu se căsătorească niciodată cu o altă femeie şi să nu-i ceară să-şi sacrifice cinstea pe care tânăra o preţuia foarte mult.

Kromicki pleacă din nou cu afaceri.

Leon îi trimite o scrisoare pictorului Angeli, căruia îi spune că doreşte să-i facă un portret al Anielei şi îi trimite o poză a tinerei. Cu acest prilej a putut să-i ceară Anielei o şuviţă de păr, spunându-i că e pentru pictor, ca să ştie ce culoare are părul. De fapt, voia pentru el şuviţa. Au plecat la Viena pentru portret şi au aflat că Aniela era însărcinată. Ea s-a întors la Ploszów, iar Leon a plecat la Berlin, pentru că nu suporta să o mai vadă din cauza veştii că era însărcinată.

Leon face aprindere la plămâni, iar Klara, care avea concerte la Berlin, l-a îngrijit. El i-a trimis Klarei o scrisoare prin care o cerea de soţie. Ştia că ea îl iubea, însă nu îi ascundea faptul că el nu o iubeşte. Klara nu a acceptat cererea în căsătorie, pentru că ar fi simţit că este o povară pentru Leon. Kromicki i-a trimis două scrisori lui Leon căruia îi cerea un nou împrumut.

Leon s-a întors la Ploszów, pentru că nu putea trăi departe de Aniela şi a stabilit cu mătuşa lui să-l ajute pe Kromicki, care fusese înşelat de cei cu care făcea afaceri şi avea un proces din cauza aceasta. Condiţia ca ei să-l ajute era să renunţe la afaceri.

La 12 noiembrie 1884 au primit vestea că s-a sinucis Kromicki din cauza procesului în care era acuzat de fraudă, cu toate că era nevinovat. Pe Aniela ar fi vrut să o ducă departe, ca să nu afle înainte de a naşte, pentru a nu-i pune viaţa în pericol, dar ea nu putea călători prea departe în starea în care se afla. Ca să fie mai siguri, au plecat la Varşovia. Au fost totuşi nevoiţi să-i spună adevărul la 16 noiembrie. Aniela îi spune lui Leon că l-a iubit foarte mult (21 noiembrie). Aniela moare (23 noiembrie). Leon se sinucide (Roma, 5 decembrie).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s