Paul Goma – “Bonifacia” (roman autobiografic)

Paul Goma

Romanul Bonifacia surprinde o parte din perioada în care Paul Goma, în vârstă de 31 de ani, este pentru a doua oară student la filologie. În anul al treilea de facultate el fusese arestat, acuzat că agitase studenţii împotriva statului, iar după eliberare avusese domiciliu obligatoriu în provincie. Fusese nevoit să reînceapă facultatea, să dea din nou examen de admitere, pentru că i se refuzase reînmatricularea. Prietenul său Alec reuşeşte să-şi publice scrierile şi chiar lucrează la ambasada americană, deci era turnător la Securitate (făcuse şi el puşcărie). Alec este căsătorit cu Lila, redactor la secţia proză la Gazeta literară. Goma îşi trimite manuscrisele la revistă, dar nu sunt publicate.

La facultate Goma are o colegă grasă – Adelina-Bonifacia Frânculescu, al cărei tată este cenzor literar. Alec îi sugerează lui Goma să o seducă pe tânăra de 21 de ani ca să i se aprobe mai multe exemplare din romanul pe care scriitorul voia să-l publice. Mai mult, unchiul fetei era responsabil cu reabilitarea foştilor deţinuţi, iar alt unchi de-ai ei era securist.

Goma nici nu mai trebuie de fapt să facă ceva, pentru că se pomeneşte cu Bonifacia în mica lui odaie închiriată în casa unui anticar, de asemenea fost deţinut. Fata îi face mereu vizite şi îi propune să-i găsească o locuinţă în care să poată scrie în condiţii mai bune literatură interzisă. El scrie într-adevăr astfel de literatură, dar o ascunde bine şi nu este găsită la numeroasele percheziţii ce i se fac. Bonifacia lipseşte apoi trei săptămâni de la facultate şi revine slabă şi frumoasă. Îl avertizează pe Goma printr-un bilet că va avea loc o percheziţie la el; mai târziu îi spune că nu mai vrea să continue relaţia.

O altă vizită ciudată este cea a profesoarei de slavă veche, care îi propune să se întâlnească, să îi redacteze un roman şi să i-l publice în Occident. La facultate însă îl admonestează mereu fără motiv.

Goma reuşeşte să publice la Luceafărul proză scurtă. Alec îl invită la restaurantul “Casa scriitorilor”, unde merg şi Lila şi Bonifacia; prietenul lui Paul o curtează pe Bonifacia.

Ulterior, Goma nu-şi mai găseşte manuscrisul cu literatură interzisă unde îl ascunsese.

Autorul pune la dispoziţie romanul în format PDF pe pagina sa oficială. Îl puteţi descărca de aici:

http://www.paulgoma.com/bonifacia/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s