Irène Némirovsky – Jezabel

Irène Némirovsky

Gladys Eysenach se naşte la Santa-Paloma, un sat la graniţa dintre Brazilia şi Uruguay. Mama sa, Sofia Burnera, şi-a părăsit soţul la două luni de la căsătorie. Gladys nu şi-a cunoscut tatăl, iar cu mama ei, o femeie cu o personalitate foarte dificilă, nu a avut o relaţie bună. Gladys şi mama ei au călătorit mult. Când era foarte tânără, Gladys a mers la Londra, la verişoara ei Tereza, care era căsătorită cu Claude Beauchamp. Tereza şi Claude au avut un fiu, Olivier Beauchamp. Claude a fost mult timp îndrăgostit de Gladys, iar ea şi-a dat seama de asta. De altfel, când l-a cunoscut pe Claude a fost prima dată când şi-a dat seama ce putere de atracţie are asupra bărbaţilor.

S-a căsătorit cu contele Tarnovsky, dar au divorţat după doi ani. S-a recăsătorit cu Richard Eysenach, preşedintele Companiei “Mexican Petroleum”. Au avut o fiică, Marie-Thérèse. Richard Eysenach a murit. Gladys nu îi fusese fidelă, deşi avuseseră o relaţie foarte fericită, dar după moartea lui a aflat că şi Richard o înşelase tot timpul. Cât timp fuseseră căsătoriţi el trăise cu o actriţă bătrână, cu care discuta şi despre toate afacerile lui financiare şi politice. Prin testament îi fixase o rentă lunară pe care Gladys i-a plătit-o întotdeauna.

După moartea lui Richard, Gladys a avut mai multe relaţii amoroase. Una dintre ele a fost cu Sir Mark Forbes, om de stat englez, care provenea dintr-o familie modestă, dar a cărui ascensiune politică se datorase averii şi poziţiei sociale a familiei soţiei sale. Aceasta ştia că Mark o înşală cu Gladys şi îi cerea mereu să renunţe la ea. În cele din urmă Mark a cedat presiunilor soţiei lui şi s-a despărţit de Gladys, care a fost foarte rănită în orgoliu. De atunci începe să fie şi mai preocupată de trecerea anilor şi de perspectiva pierderii frumuseţii.

Marie Thérèse se logodeşte la 18 ani cu Olivier Beauchamp. Tinerii voiau să se căsătorească, dar Gladys insistă să mai aştepte un an. Ea nu voia de fapt ca fiica ei să se căsătorească, pentru că asta o făcea să se simtă bătrână şi credea că toată lumea o va percepe astfel. De altfel, le spunea tuturor că Thérèse are 15 ani, pentru a părea o mamă mai tânără.

Olivier şi Marie Thérèse o roagă din nou să-şi dea acordul pentru căsătorie, înainte de începerea Primului Război Mondial. Gladys refuză şi de data aceasta, însă tinerii petrec o noapte împreună, iar Marie Thérèse rămâne însărcinată. Olivier pleacă pe front şi moare când Marie Thérèse era însărcinată în luna a doua. Gladys îi dă vestea, iar fata îi spune despre sarcină. Gladys nu poate accepta gândul că va fi bunică şi îi propune fiicei ei să avorteze. Aceasta refuză şi Gladys îi propune atunci să nu crească în casă copilul, să îl ducă în altă parte, asigurându-i toate cheltuielile. Marie Thérèse nu acceptă nici această variantă şi când se apropia momentul naşterii decide să nu anunţe pe nimeni. Ea locuia într-o aripă separată a clădirii pe care o împărţea cu mama ei şi naşte singură, fără să cheme pe nimeni. Servitoarea Jeana este cea care o găseşte cu copilul în braţe. Marie Thérèse era însă moartă, suferise o hemoragie puternică. Gladys o cheamă pe Carmen Gonzales, o femeie care avea o clinică unde multe femei avortau sau îşi abandonau copiii. Carmen Gonzales aranjează ca Marie Thérèse să fie declarată moartă la 15 ani din cauza unei boli de plămâni. Ea şi Gladys hotărăsc să ducă bebeluşul la clinică, pentru a fi declarat născut din părinţi necunoscuţi. Jeana se revoltă când aude planul lor, ia copilul şi părăseşte casa. Gladys îi înmânează lui Carmen un cec pe care să i-l dea Jeanei pentru creşterea copilului.

Gladys pleacă apoi la Madrid, unde rămâne până la sfârşitul războiului. Are mai multe relaţii amoroase, iar când împlineşte 50 de ani se duce într-o casă de “rendez-vous”.

În 1928 s-a stabilit în Franţa. În 1930 l-a cunoscut pe contele Aldo Monti, care a cerut-o în căsătorie. Acesta se gândise la căsătorie şi din perspectiva averii lui Gladys. El provenea dintr-o familie italiană respectabilă, însă nu mai avea o situaţie financiară foarte bună. Gladys îl iubea, dar el avea doar 35 de ani. Ea nu voia să-i dezvăluie vârsta pe care o are. Pentru a refuza căsătoria invocă libertatea cu care s-a obişnuit şi pe care vrea să o simtă în continuare. Se gândeşte totuşi să ia în considerare şi varianta de a se căsători cu Monti. Merge la Santa-Paloma şi reuşeşte să modifice certificatul de naştere, pentru a se “întineri” cu 10 ani. Chiar şi aşa, tot avea prea mult (46) faţă de Monti. Nu putea să modifice nici mai mult vârsta, pentru că ar fi fost suspect având în vedere că se putea afla vârsta fiicei ei moarte, chiar dacă şi aceea micşorată. Totuşi, nu a avut curajul să se căsătorească nici după ce şi-a modificat vârsta.

În 1934 îl cunoaşte pe Bernard Martin, care nu era altul decât fiul lui Marie Thérèse. El avea 20 de ani şi era student la Litere în Paris. Bernard o ameninţă cu un proces, cu un scandal, cu dezvăluirea întregii poveşti legate de Marie Thérèse. Îi cere să îl ajute, prin relaţiile ei, să obţină un loc de muncă, dar Gladys nu vrea să intervină pentru el. Jeana murise între timp. Ea fusese nevoită să se angajeze după ce plecase din casa lui Gladys şi îl dusese pe Bernard la Berta, o verişoară de-ale ei. Aceasta trăia cu un chelner pensionat, Martial Martin, care l-a recunoscut pe Bernard ca fiind fiul lui. Martial Martin moare când Bernard avea 4-5 ani. Berta l-a crescut ca pe fiul ei.

Gladys îi dă lui Bernard bani de mai multe ori. Tânărul o ajuta pe Laure, prietena lui, care era bolnavă de tuberculoză. O trimite pe fată în Elveţia să se trateze, dar Laure moare.

În ziua de Crăciun Gladys merge cu Aldo Monti la o petrecere, unde era prezentă şi Jeannine, soţia unui ministru şi prietena lor comună. Gladys descoperise deja că Monti o înşela cu Jeannine şi simţea cum iubitul ei o plăcea din ce în ce mai mult pe tânără. Când se întoarce acasă, Gladys descoperă că Bernard o aştepta. El reuşeşte să intre în casă cu ea. Era băut şi foarte supărat pentru moartea Laurei. O ameninţă din nou pe Gladys că îi va spune lui Monti care este adevărat ei vârstă. Gladys şi Monti aveau obiceiul ca după fiecare întâlnire el să o sune pe ea întâi, iar apoi ea pe el, pentru a se asigura că este acasă şi nu o înşală. Telefonul sună când este şi Bernard de faţă, iar tânărul ameninţă că va ridica receptorul şi îi va spune tot adevărul lui Monti. Disperată, Gladys scoate revolverul din poşetă şi îl împuşcă mortal pe Bernard. Servitoarea ei vine în cameră, iar Gladys îi cere să cheme poliţia. Gladys este arestată. Este acuzată că l-a ucis pe Bernard pentru că ar fi fost amantul ei şi nu voia ca Monti să afle. Ea nu dezvăluie adevăratul motiv. Gladys este condamnată la 5 ani de închisoare corecţională.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s