Irène Némirovsky – Doi

Irène Némirovsky

Mariana Segré îl cunoaşte pe Antoine Carmontel prin intermediul prietenei sale Solange Saint-Claire, care era iubita lui Dominique Hériot.

Gilbert, unul dintre fraţii lui Antoine, o cunoştea pe Solange din copilărie şi o iubise întotdeauna. Gilbert îşi petrece o noapte cu Solange, când aceasta era deprimată din cauza infidelităţilor lui Dominique. Ea rămâne însărcinată, cel mai probabil cu Gilbert, şi decide să facă o întrerupere de sarcină în luna a patra. Ajunge în stare gravă la spital şi îi recidivează nişte probleme mai vechi la plămâni. Nu îl primeşte pe Dominique la spital. Pleacă la o clinică în Elveţia, iar Dominique merge la ea. El îi spune că nu trebuia să facă avort, fiindcă s-ar fi căsătorit cu ea şi ar fi crescut copilul ca şi cum ar fi fost al lui. Solange nu este însă convinsă că lucrurile ar fi stat astfel şi îşi dă seama că nu îl mai iubeşte pe Dominique. Nu îl iubea nici pe Gilbert, dar s-a căsătorit cu el. A născut un copil mort, iar sănătatea ei a devenit din ce în ce mai şubredă. Pentru Gilbert, această problemă era foarte supărătoare. Până la urmă trupul ei fragil cedează şi moare.

Antoine era iubitul lui Nicole Delaney, o femeie divorţată, mai în vârstă decât el. Erau de 3 ani împreună, dar el mai avea şi alte amante, printre care şi Mariana. Nicole îşi dă seama până la urmă că relaţia lor nu va dura şi se desparte de Antoine, după care pleacă în Italia. Mariana şi Antoine aveau un loc de întâlnire în care ea îl aştepta mereu, dar el nu venea de multe ori sau întârzia adesea. Sătulă de acest comportament, deşi îl iubea, Mariana îi scrie că legătura lor a luat sfârşit. Ei se reîntâlnesc la o petrecere şi reiau legătura. Antoine o cere în căsătorie şi se căsătoresc în 1920. Primul lor copil este o fetiţă, Gisèle. Tatăl lui Antoine moare, dar nu îi lasă o moştenire suficientă, aşa că se implică în afaceri cu paste de hârtie de lemn.

Antoine începe o relaţie cu Evelyne, cea mai mică soră a Marianei. Evelyne se îndrăgostise de Antoine încă de la început, de când el încă nu avea o relaţie foarte stabilă cu Mariana. Aceasta din urmă naşte şi un băiat, François. Marea iubire a lui Antoine este însă Evelyne. Tânăra se sinucide. Mariana se gândeşte că sora ei fusese mai fericită aşa, pentru că nu ajunsese la momentul în care pasiunea moare într-un cuplu. Mariana observă că Antoine lua somnifere şi îl surprinde plângând în somn. Atunci intuieşte că Evelyne se sinucisese din cauza lui. Antoine şi Mariana nu mai aveau o relaţie foarte bună, el o visa mereu pe Evelyne.

Mariana îl reîntâlneşte pe Dominique şi devin amanţi. Mariana şi Antoine pleacă o vreme la Lande, iar între timp Dominique pleacă din Paris.

Moare şi mama lui Antoine. Moştenirea nu era mare, dar de ajutor totuşi, mai ales că afacerile lui Antoine nu mai mergeau foarte bine.

Dominique se căsătoreşte cu o femeie cu care avea o fiică de 5 ani. Căsătoria o făcuse mai mult ca să recunoască fetiţa.

În 1931 Mariana mai naşte o fetiţă şi o numeşte Solange.

Antoine mai avea un frate, Pascal, care era căsătorit cu Raymonde, cu care avea 2 copii şi unul aproape să se nască.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s