Ruth Prawer Jhabvala – Arșiţă și colb

Ruth Prawer Jhabvala

Romanul urmăreşte în paralele povestea a doua britanice care ajung în India. Prima dintre ele, Olivia, este soţia lui Douglas, un funcţionar districtual în India, la Satipur. Cea de-a doua este nepoata lui Tessie Crawford, cu care Douglas s-a căsătorit după ce a divorţat de Olivia.

Tessie şi sora ei, Beth, au intrat în posesia unor scrisori adresate de Olivia surorii ei, Marcia. Cel care le-a dat scrisorile a fost Harry, un englez care o cunoscuse pe Olivia în India. El era prieten cu nababul indian cu care Olivia a început o relaţie când se afla în India cu Douglas. Nababul indian locuia în palatul său de la Khatm, iar Olivia l-a cunoscut atunci când el a organizat un dineu pentru nişte funcţionari britanici. Nababul a început apoi să o invite foarte des pe Olivia la palatul său. Acolo locuia şi mama nababului. El era căsătorit cu o indiancă, dar erau separaţi, fiindcă ea suferea de o boală psihică. Existau multe zvonuri legate de implicarea nababului în relaţii cu nişte bandiţi care atacau oamenii din regiune.

Olivia încerca de ceva timp să rămână însărcinată cu soţul ei. Într-o zi face dragoste cu nababul şi apoi îşi dă seama că este însărcinată. Nababul era convins că este copilul luii. Olivia îl anunţă şi pe Douglas că este însărcinată. Olivia merge la nişte moaşe plătite de mama nababului pentru a face avort. Moaşele îi provoacă avortul şi când ajunge la spital, doctoral Saunders, care era prieten cu Douglas, îşi dă seam ace se petrecuse. Olivia fuge din spital şi merge la nabab. Acesta a cumpărat o casă pentru ea în munţi, iar pe mama lui a instalat-o la Bombay.

Harry, care locuise trei ani în palatul nababului, s-a întors în Anglia. L-a revăzut pe nabab după 15 ani, când acesta avea 50 de ani şi se îngrăşase foarte mult. Avea ceva probleme financiare pentru că trebuia să întreţină palatal cu toată suita, casa mamei sale, pe cea a soţiei şi pe cea a Oliviei. După alţi 15 ani nababul a murit de inimă la New York, în braţele mamei sale care plecase acolo cu nişte bijuterii furate de la palat. Olivia a mai trăit încă 6 ani după moartea nababului.

Nepoata lui Tessie fusese intrigată de scrisorile Oliviei către sora ei Marcia, care murise din cauza băuturii. Nepoata lui Tessie merge în India pentru a vedea locurile în care trăise Olivia. La Satipur, tânăra închiriază la Satipur o camera de a Inder Lal, un funcţionar de stat. Acesta locuia cu mama, soţia Ritu şi copiii săi. Nepoata lui Tessie îl cunoaşte şi pe Chid, un tânăr britanic ce umbla în haine de pelerin hindus şi cerşea. Până la urmă îl găzduieşte în camera ei, dar el pleaca apoi într-un pelerinaj şi se întoarce din nou creştin. Între timp, nepoata lui Tessie începe o aventură cu Inder Lal şi rămâne însărcinată. Iniţial vrea să întrerupă sarcina, dar se răzgândeşte şi pleacă mai departe la casa din munţi unde stătuse Olivia.

Romanul “Arșiţă și colb” a fost ecranizat în 1983, filmul purtând denumirea în limba engleză a cărţii: “Heat and Dust”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s