Orhan Pamuk – Mă numesc Roșu

Orhan Pamuk

Acţiunea romanului are loc în iarna anului 1591, pe vremea când Imperiul Otoman era condus de sultanul Murad al III-lea. Cartea urmăreşte două fire ale acţiunii: descoperirea ucigaşului miniaturistului Delicat Efendi şi povestea de dragoste dintre Negru Efendi şi Şeküre. Autorul pune foarte mult accent pe problemele artiştilor vremii, care îşi vedeau ameninţate tehnicile tradiţionale de noile tendinţe occidentale. Delicat Efendi fusese ucis tocmai de un artist care era împotriva noilor tehnici din artă şi care consideră că picturile realizate de Unchiul reprezintă o blasfemie, în special modul în care era făcut portretul sultanului. Unchiul este ucis la rândul lui de acelaşi individ.

Delicat Efendi lucra la o carte secretă comandată de sultan. El colabora cu Unchiul, tatăl frumoasei Şeküre (24). Negru (36) era vărul lui Şeküre. Negru fusese plecat 12 ani în Orient, după ce Unchiul îl respinsese ca pretendent la mâna lui Şeküre. Aceasta se căsătorise între timp şi avea 2 fii. Soţul ei era spahiu, iar când revine Negru din Orient, bărbatul avea deja 4 ani de când dispăruse. Hassan, fratele mai mic al spahiului, o iubea pe Şeküre şi nu dorea ca aceasta să plece înapoi la tatăl ei, de aceea ameninţa că o va împiedica să divorţeze. În cele din urmă Şeküre pleacă la tatăl ei şi reuşeşte să divorţeze cu ajutorul a doi martori mincinoşi care declară că l-au văzut pe spahiu mort pe câmpul de luptă. Negru se ocupase de găsirea acestor martori şi tot el are grijă să meargă la un cadiu care aparţinea unei şcoli juridice mai laxe, astfel că îi permite lui Şeküre să divorţeze şi să se recăsătorească. İmediat are loc şi căsătoria lui Şeküre cu Negru.

Fiindu-i teamă de criminalul tatălui ei, Şeküre se adăposteşte la Hasan acasă, dar pleacă de acolo cu ajutorul lui Negru şi al lui Ester, o evreică vânzătoare ambulantă. Copiii lui Şeküre iau pumnalul lui Hasan, pe care îl păstrează Negru.

Negru şi alţi miniaturişti înţeleg până la urmă cine este ucigaşul lui Delicat Efendi. Ucigaşul era miniaturistul poreclit Măslină. Acesta reuşeşte să-i provoace o rană şi lui Negru chiar cu pumnalul lui Hasa. Negru rămâne pentru totdeauna cu sechele la umăr şi gât. Ucigaşul Unchiului şi al lui Delicat Efendi este ucis la rândul lui de Hassan, care îl vede cu pumnalul lui şi crede că Măslină o ajutase pe Şeküre să fugă iar în casa tatălui ei. Chiar şi Măslina era îndrăgostit de Şeküre şi o dorise de nevastă.

Negru mai trăieşte 26 de ani, până când moare de inimă.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s