Orhan Pamuk – Casa tăcerii

Orhan Pamuk

Cartea prezintă monologurile personajelor create de autor. Fiecare povesteşte din perspectiva lui modul în care vede lucrurile. Acţiunea are loc undeva în anii ’80 ai secolului al XX-lea.

Fatma este o femeie care are în jur de 90 de ani, al cărei soţ alcoolic, Selâhattin, a murit. Soţul ei era medic şi cheltuise sume foarte mari, pretextând că are nevoie de bani pentru a scrie o enciclopedie. Cei doi soţi au avut un fiu, Doğan, care fusese la rândul lui alcoolic şi murise. Soţia lui murise şi ea de tânără. Doğan şi soţia lui aveau 3 copii: Faruk, Nilgün şi Metin. Selâhattin avusese şi doi fii neligitimi. Mama celor 2 – Recep şi Ismail – era servitoarea familiei. Recep suferea de nanism şi Selâhattin îl adusese în casă la un moment dat. El rămăsese acolo şi îndeplinea rolul de servitor.

Faruk fusese căsătorit, iar soţia lui îl părăsise şi se recăsătorise. El era profesor de istorie. Sora lui Faruk tocmai intrase la faculte, iar fratele lui mai mic terminase Liceul American şi dorea să îşi continue studiile în S.U.A. Metin dădea meditaţii pentru a câştiga bani. El se îndrăgosteşte de Ceylan, o tânără dintr-o familie foarte bogată. Fata nu îl plăcea însă.

Faruk, Nilgün şi Metin locuiau la Istanbul şi veniseră să îşi viziteze bunica.

Ismail, care era vânzător de bilete de loterie, avea un fiu, Hasan, care se jucase în copilărie cu Nilgün şi cu Metin. Hasan era acum pe punctul de a rămâne repetent la liceu. Într-o seară, când Metin rămâne cu maşina defectă pe stradă, Hasan şi alţi doi tineri îl întâlnesc. Amicii lui Hasan îl agasează pe Metin şi îi fură banii.

Hasan era îndrăgostit de Nilgün. O urmărea mereu pe Nilgün, iar cunoscuţii lui îl ironizau că era îndrăgostit de o fată care provenea dintr-o familie înstărită, care avea şi vederi de stânga, în timp ce ei aveau vederi fasciste. Enervat că fata nu îi dădea atenţie şi aţâţat de prietenii lui, Hasan o bate crunt pe Nilgün. Fata refuză să meargă la spital la Istanbul în aceeaşi zi, mai ales că fraţii ei nu erau acasă, iar când s-au întors amândoi erau băuţi. A doua zi de dimineaţă Nilgün moare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s