Ayșe Kulin – Aylin, o prinţesă în armata americană

Ayșe Kulin

Aylin Devrimel s-a născut în august 1938. Străbunicul ei a fost Paşa Mustafa cel Nebun al Cretei. Bunicul ei Hasip s-a sinucis. Originară din Ankara, Aylin a studiat la Colegiul American din Istanbul. Sora ei mai mare, Nilüfer, studiase la Liceul Francez din Istanbul. Nilüfer s-a îndrăgostit de Aziz, fiul unui om de afaceri bogat. Tatăl lui Aziz voia ca fiul lui să studieze întâi în Anglia şi apoi să facă stagiul military de doi ani. El nu era de acord cu căsătoria lui Aziz cu Nilüfer, dar tinerii s-au căsătorit în secret imediat ce fata a împlinit 18 ani. Aziz şi Nilüfer au locuit la Ankara, apoi au mers în Anglia.

După terminarea liceului (1958), Aylin a plecat la sora ei la Londra şi s-a înscris la agenţia de manechine Lucy Claytons. Taxele i le plătea Hilmi, fratele mamei ei. Hilmi nu avea copii. În 1959 Hilmi se mută la Geneva şi o cheamă pe Aylin la el. Îi cumpără o maşină şi o convinge să meargă la universitate. O înscrie la Universitatea din Paris unde urma să studieze ştiinţe ecomonice pentru a prelua apoi afacerile unchiului său. Înainte însă de a apuca să meargă la Paris merge la Istanbul, unde mama ei, Leyla, se opera de tumoare mamară. După operaţie Hilmi o convinge pe Leyla să vină la Geneva. Nilüfer şi Aziz se mută la Paris. Aylin soseşte şi ea pentru a-şi începe studiile, apoi vine şi mama lor, dar după scurt timp revine la Istanbul. După 10 zile fetele sunt anunţate că mama lor e pe moarte şi merg la ea. Leyla moare şi ele se întorc la Paris. Pe Aylin moartea mamei o afectează foarte mult şi nu mai merge la universitate. Se căsătoreşte cu Senusi, un prinţ libian de 46 de ani, ea având doar 22. Căsătoria lor e însă un eşec. El o neglijează, lipseşte nopţile, se afişează cu femei în cluburi, merge la jocuri de noroc. Pe de altă parte, nu acceptă propunerea Aylinei de a divorţa. Aylin rămâne însărcinată şi avortează, fiindcă nu vrea să fie şi mai legată de Senusi. În acea perioadă îl cunoaşte pe Polat, un turc student la Sorbona. Între ei se leagă o relaţie, iar Senusi află şi o ţine încuiată pe Aylin în camera de hotel în care locuiau. Nilüfer obţine de la cameristă o dublură a cheii şi o eliberează pe Aylin, ajutând-o apoi să divorţeze. Aylin rămăsese însărcinată cu Polat şi face din nou avort.

Aylin Devrimel

În 1964 merge la Universitatea din Neuchâtel să studieze medicina. În anul al doilea de studii se transferă la Universitatea din Lausanne, transfer care a fost posibil datorită rezultatelor ei bune. Aici îl cunoaşte pe asistentul Jean-Pierre Egner. Au o relaţie bună, se mută împreună. La doi ani după ce se mutaseră împreună s-au căsătorit.

Nilüfer nu se mai înţelegea cu Aziz, care o înşelase de mai multe ori. Ea se îndrăgosteşte de Kasim Gülek, un politician mult mai în vârstă decât ea. Divorţează de Aziz şi se căsătoreşte cu Gülek. Îi au împreună pe Tayibe şi pe Mustafa.

Aylin ajunge stagiară la New York în iulie 1971, iar Jean-Pierre primise un post în Los Alamos (în New Mexico). Erau conştienţi că probabil mariajul lor nu va mai funcţiona, dar erau foarte preocupaţi de carieră. Deja erau căsătoriţi de 6 ani.

La New York Aylin o reîntâlneşte pe Zeynep, o prietenă din copilărie. Zeynep era căsătorită cu un coleg de-ai Aylinei. Zeynep o ia pe Aylin cu ea la o petrecere la Ambasada Afgana. Aici Aylin îl cunoaşte pe Paswak, un poet, ambasadorul ONU din Afganistan. Paswak era căsătorit şi avea 3 copii mari, dintre care şi o fiică aproape de vârsta Aylinei. Soţia lui era în Afganistan. Ei încep o relaţie şi Aylin chiar îl prezintă familiei sale. La sfârşitul lui 1972 Paswak este transferat la Londra, iar Aylin rămâne la New York. Se întâlneau de 4 ori pe an în Europa. În 1974 Paswak este transferat în India. Aylin este numită şefă a Departamentului de Psihiatrie din spitalul în care lucra. De două ori pe an mergea la New Delhi să-l întâlnească pe Paswak. Ea era pe punctul de a se muta la un spital din New Delhi, când Zeynep îi spune că divorţează de sotul ei, cu care făcuse o “căsătorie raţională”.

Zeynep îi face Aylinei cunoştinţă cu Mitch Radomisli, un psiholog evreu. Aylin îşi termina stagiatura în acea perioadă, ţinea cursuri la Cornell Medical School şi se pregătea să intre în colegiul medicilor. Începe o relaţie cu Mitch şi îi cere divorţul lui Jean-Pierre. Mitch divorţase şi el în urmă cu un an şi avea doi băieţi: Timothy, de 9 ani, şi Greg, de 10 ani. El nu mai dorea copii, dar Aylin îşi dorea. Mitch a încercat să o facă să renunţe la idee spunându-i că deşi nu este un fanatic, nu ar putea să crească un copil în altă religie decât cea iudaică. Aylin se converteşte la iudaism. Ea nu a reuşit totuşi să aibă copii, suferind mai multe avorturi spontane, fiind chiar în pericol de a-şi pierde viaţa.

Mitch şi Aylin o iau la New York pe Tayibe, fiica lui Nilüfer, care îl prefera pe Mustafa. Ea suferise un accident de maşină în urma căruia îşi revenise foarte greu şi rămăsese cu cicatrici pe faţă. De atunci căzuse într-o religiozitate exagerată.

Aylin începe să se plictisească de căsătoria cu Mitch. Ei petreceau tot timpul împreună, inclusiv la serviciu. Îi propune să aibă două zile pe săptămână în care fiecare să facă ce vrea, inclusiv să iasă cu alte persoane. Sărbătorile de iarnă decide să le petreacă la Suzan, o prietenă care avea cancer mamar, iar pe prietena ei Emel o îndeamnă să-l invite pe Mitch la ea şi să-i prezinte pe cineva. Mitch o cunoaşte la Emel pe Barbara cu care începe o relaţie şi se mută la ea. Aylin începe să regrete tot ce făcuse. Relaţia lui Mitch cu Barbara nu durează, dar nici nu revine la Aylin, pentru că îl rănise prea mult.

Aylin îl cunoaşte pe George Kroner, un prieten al unchiului ei Hilmi. Kroner era destul de vârstnic şi o invită pe Aylin într-o călătorie în Japonia. Leyla, o prietenă comună, îi povesteşte lui Mitch despre asta, iar el îi spune că este dispus să revină la Aylin dacă ea renunţă la călătorie. Aylin, deşi îl iubea pe Mitch, nu renunţă.

Ulterior, Aylin merge la opera cu Timothy Childs, iar apoi iese doi ani cu Richard Ekstrakt. Acestuia îi refuză cererea în căsătorie.

Hotărăşte să se căsătorească însă cu Joseph (Joe) Cates, un producător de film, care avea un fiu din prima căsătorie şi trei fiice din a treia căsătorie – Valerie, Phoebe şi Alex. Aceasta din urmă era o adolescentă cu probleme pe care Aylin a reuşit să o ajute, fiind singura care a reuşit să obţină rezultate cu fata. Phoebe era căsătorită cu actorul Kevin Kline, iar Valerie se măritase cu un pictor care nu avea succes cu tablourile sale, având din acest motiv şi probleme financiare. Valerie şi Phoebe au fost tot timpul împotriva Aylinei, fiind convinse că aceasta vrea doar să cheltuiască banii tatălui lor. Ele provocau mereu certuri în familie. Înainte cu 3 zile de nunta Aylinei cu Joe, acesta îi cere să semneze un contract prenupţial. Aylin se simte jignită şi este la un pas de a anula nunta. Până la urmă se căsătoresc totuşi.

Aylin îşi vinde apartamentul şi îl convinge şi pe Joe să îşi vândă casa. Ei cumpără o casă la mare şi un în Bedford. Fiicele lui erau total împotriva acestor schimbări. Treptat, relaţia Aylinei cu Joe se erodează, ea fiind foarte nemulţumită că soţul său le lasă pe fiicele lui să o şicaneze tot timpul.

Dezamăgită, Aylin decide să lucreze în armata americană. Încheie un contract pe doi ani şi merge în Oklahoma pentru a lucra cu veteranii de război (în 1992). Joe o vizitează o singură dată, în primul ei an în Oklahoma. El începe o relaţie cu altă femeie, din cercul lui Bill Clinton. Joe vrea să divorţeze, dar Aylin nu vrea să renunţe atât de uşor la căsnicia lor. Joe îi crea numai neplăceri pentru a o determina să accepte divorţul. Avocatul o convinge să accepte, fiindcă obţinuse de la Joe cele două case şi destul de mulţi bani, dar în ultima clipă se răzgândeşte şi rupe documentele.

În această perioadă Aylin primeşte mai multe telefoane de la un bărbat care îi spunea să aibă grijă.

Într-o dimineaţă (19 ianuarie 1996), Aylin este găsită moartă sub maşina ei de către Virginia, îngrijitoarea casei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s