Paul Scott – Perla Coroanei

paul_scottFirul principal al acţiunii romanului lui Paul Scott urmăreşte povestea lui Hari Kumar, un tânăr indian care trăise de la 2 la 18 ani în Anglia. Revenit în India, după moartea tatălui său, Hari pare să nu-şi găsească locul în această societate pe care nu o cunoştea. El locuieşte la mătuşa sa, Shalini Gupta Sen. Shalini avusese o relaţie foarte apropiată cu tatăl lui Hari, Duleep Kumar. Shalini se căsătorise în 1917 cu Prakash Gupta Sen. Acesta avea obiceiul să meargă la prostituate şi a murit în casa uneia dintre acestea.

Duleep Kumar a plecat în Anglia la studii după ce se căsătorise cu Kamala. Duleep şi Kamala au avut o fată care a trăit doar 2 zile, o altă fată care a trăit 2 ani şi alta care se născuse moartă. După ce l-a născut pe Hari, Kamala a murit. În 1922, când Hari avea doi ani, Duleep a plecat în Anglia. Duleep s-a sinucis în cele din urmă din cauza unor datorii. După moartea tatălui său Hari a venit în India şi a lucrat o vreme la unchiul său Romesh Chand. S-a angajat apoi la Mayapore Gazette.

Hari o cunoaşte în India pe Daphne Manners şi începe o relaţie cu ea. Daphne era nepoata de frate a lui Henry Manners, fost guvernator al provinciei din care făcea parte Mayapore. După ce îi muriseră tatăl, mama şi fratele, Daphne plecase din Anglia şi venise să locuiască la Lili Chatterjee, fiica unui prinţ rajputan. Primul soţ al lui Lili murise când juca polo şi ea se recăsătorise cu Nello Chatterjee, care primise titlul de cavaler.

În Mayapore, Daphne lucra ca voluntar într-un spital general britanic.

Ronald Merrick, superintendent al poliţiei districtuale, o cere în căsătorie pe Daphne. Ea îi dă de înţeles că răspunsul ei e negativ. Merrick o avertizează că legătura ei cu Hari nu este una potrivită.

Daphne şi Hari se întâlnesc într-o seară în grădinile Bibighar şi fac dragoste. Ea mai avusese doi iubiţi, dar îl iubise cu adevărat doar pe Hari. În aceeaşi noapte, în grădină apar şase indivizi care îi acoperă capul lui Daphne şi o violează. Pe Hari îl imobilizaseră şi ea îl dezleagă după ce pleacă cei 6 indivizi. Bicicleta lui Daphne dispăruse. Hari o ajută să ajungă la casa lui Lili. Daphne îi cere să nu recunoască sub nicio formă că ar fi fost împreună în acea seară pentru a nu fi incriminat. Hari acceptă până la urmă. Merrick a spus apoi că bicicleta lui Daphne a fost găsită lângă casa lui Hari, dar probabil că o dusese chiar el acolo şi tot el îl vrusese neapărat arestat pe tânărul indian.paul-scott-perla-coroanei

Daphne nu a dorit să îi vadă pe cei arestaţi ca fiind agresorii ei, fiindcă ea spusese foarte clar că nu putea să-i identifice. Ştia doar că unul dintre ei trebuia să fie musulman, pentru că era circumcis. Hari fusese arestat la rândul lui, aparent pentru “motive politice”, pentru că se cunoscuse cu Moti Lal, un tânăr care lucrase şi el la depozitul lui Romesh Chand. Moti Lal fusese închis şi evadase. Hari fusese atunci dus la secţia de poliţie de către Merrick, acesta căutându-l de fapt pe evadat. Când a aflat aceste amănunte, Daphne s-a gândit chiar că Merrick nu vrusese altceva de la ea decât să afle mai multe informaţii despre Hari.

Alt angajat de la depozit era Vidyasagar, care fusese închis din cauza unor manifeste împotriva englezilor. Merrick i-a spus lui Vidyasagar că dacă declară că i-ar fi auzit pe Hari şi alţi tineri că se duc în colonie după o femeie în noaptea de 9 august 1942, îl scapă de închisoare.  Vidyasagar întâlnise în închisoare pe unul dintre tinerii arestaţi în cazul Manners, iar acesta nici nu credea că avusese loc vreun viol, ci că povestea fusese folosită ca pretext. Vidyasagar a aflat că cei arestaţi fuseseră bătuţi cu brutalitate şi li se dăduse să mănânce carne de vită.

Daphne a mers apoi la mătuşa ei, Lady Manners şi a născut o fată. Ea era convinsă că e copilul lui Hari. Despre acesta din urmă nu a reuşit să afle nimic. A avut o naştere grea şi a refuzat cezariana, dar medicul care s-a ocupat de ea a primit acceptul lui Lady Manners de a face operaţia. Daphne a murit însă de peritonită şi nu a apucat să-şi vadă fiica mai mult de două secunde. Fata a fost numită Parvati, iar după moartea lui Lady Manners a mers la Lady Chatterjee. Lady Manners şi Lady Chatterjee încercaseră să afle ce s-a întâmplat cu Hari. Lady Manners bănuia că Hari fusese eliberat şi Shalini plecase din Mayapore în 1944 ca să locuiască cu Hari în altă parte, la veche ei locuinţă. Nu exista însă nicio certitudine, se putea foarte bine ca Hari să fi murit.

 

Într-un alt plan al acţiunii apare personajul Edwina Crane, o englezoaică născută în 1885 la Londra şi venită în India ca guvernantă a copiilor familiei Nesbitt-Smith. Mama ei murise când Edwina era copil. Edwina îl îngrijise pe tatăl ei bolnav şi alcoholic. La moartea lui abia a avut cu ce să-l îngroape. S-a angajat ca guvernantă a unui băieţei, iar când avea 22 de ani Edwina a plecat în India cu doamna Nesbitt-Smith şi copiii acesteia. Edwina a fost îndrăgostită de locotenentul Orne, care a murit apoi în Primul Război Mondial, dar între ei nu a fost nimic. La trei ani de la sosirea în India familia Nesbitt-Smith dorea să se întoarcă în Anglia, dar Edwina a hotărât să rămână. S-a angajat ca învăţătoare la Şcoala Joseph Wainwright Christian. A predat apoi la Muzzanfirabad şi la Ranpur şi a devenit directoarea şcolilor înfiinţate de misionarii protenstanţi din regiune. Edwina nu credea în Dumnezeu. Când plecase de la Muzzanfirabad ea primise cadou un tablou intitulat Perla Coroanei. Edwina răspundea şi de şcoala din bazarul Chillianwallah din districtul Mayapore, unde ea sosise în 1936, şi de şcoala de la Dibrapur. În 1942, când se afla la şcoala de la Dibrapur, izbucnesc revolte în ţară împotriva britanicilor. Profesorul Chaudhuri îşi face griji pentru Edwina şi hotărăşte să o însoţească în maşina ei până la Mayapore. Pe drum ea se vede nevoită să oprească pentru că nişte rebeli se aşezaseră în calea ei. Profesorul Chaudhuri este bătut până moare, iar Edwina rămâne în ploaie lângă el ţinându-l de mână. Edwina se îmbolnăveşte de pneumonie. Îşi dă demisia de la Misiune şi se sunucide dându-şi foc la casă. Era îmbrăcată într-un sari alb, asemeni femeilor care se sinucid prin ardere când le mor soţii.

 

Alt personaj important al cărţii este sora Ludmila. Ea nu era de fapt soră, dar i se spunea astfel fiindcă ajuta oamenii aflaţi pe moarte să aibă parte de un sfârşit cu demnitate, în condiţii confortabile. Avea nişte camere unde îi ducea pe aceşti muribunzi şi îi ingrijea. Într-o noapte îl găsise pe Hari foarte băut şi îl luase şi pe el să-l îngrijească. Acolo îl găsise Merrick şi îl dusese să-l intoregheze despre Moti Lal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s