Patrick White – Copacul omului (1955)

patrick-whiteCopacul omului este al patrulea roman publicat de Patrick White. Cartea urmărește parcursul vieţii soţilor Parker. Stanley (Stan) Parker era fiul institutoarei Noakes și al fierarului Ned Parker. După ce mor părinţii săi el se stabilește pe un teren ce-i aparţinuse lui Ned Parker într-o zonă care va primi mai târziu denumirea Durilgai. Își construiește o casă și apoi se căsătorește cu Amy Victoria Fibbens, o tânără orfană crescută de mătușa și de unchiul ei.

La început tinerii căsătoriţi nu prea aveau vecini, dar cu timpul se mută tot mai mulţi oameni în zonă. Unul dintre vecinii lor era O’Dowd, care locuia cu Kathy. Ei nu erau căsătoriţi, dar acest lucru îl știa doar Amy, cu care Kathy se împrietenise și căreia îi făcuse această confesiune. O’Dowd era un om cam violent și îi plăcea să bea. La un moment dat începe să-și facă singur bere și Kathy începe și ea să bea. În cele din urmă Kathy va muri de cancer.

Alţi vecini erau cei din familia Quigley. Soţii Quigley aveau doi fii care lucrau la construcţii de drumuri, o fiică Doll și un alt băiat, Bub, care suferea de retard. Doll nu s-a căsătorit și a avut grijă de fratele ei până când într-o zi l-a omorât, pentru ca el să nu rămână singur, și a fost internată într-un ospiciu.

După ce zona se dezvoltă mai mult, se deschide un oficiu poștal a cărui dirigintă era doamna Gage. Soţul acesteia se sinucide. El obișnuia să picteze și avea un comportament mai neobișnuit. După ce murise soţul ei, doamna Gage se transferase la alt oficiu poștal, dar făcea multe greșeli și a decis să-și dea demisia, după care a mers să locuiască la o verișoară. Acolo a cunoscut pe cineva care i-a spus că lucrările soţului ei pot fi apreciate de iubitorii de artă, astfel că a vândut picturile pe bani frumoși.

Stan obișnuia să-l mai ajute la muncă pe Armstrong, un vecin care fusese măcelar și făcuse o avere frumoasă. Acesta avea un fiu, Tom, și două fiice: Mabel și Dora. Tom se logodește cu Madeleine, o femeie foarte frumoasă. Stan o salvează pe Madeleine dintr-un incendiu izbucnit în casa familiei Armstrong. La scurt timp după acest incident Madeleine îl părăsește pe Tom.

Principalul fir al naraţiunii urmărește însă povestea Parkerilor. Amy pierde mai multe sarcini până când reușește să aibă un băiat, Ray, și o fată, Thelma. Stan ia parte la al Doilea Război Mondial, Australia declarând război Germaniei la 3 septembrie 1939. Parkerii aveau un neamţ angajat care îi ajuta la treburile gospodăriei. Vecinii o avertizau pe Amy că ar trebui să-l concedieze, iar Fritz era tot timpul șicanat de localnici. Fritz hotărăște să plece. Stan suferă o intervenţie chirurgicală în timpul războiului, dar se întoarce fără sechele. Parkerii îl angazează pe Con, un tânăr grec, să-i ajute în gospodărie. Thelma se îndrăgostește de el. Con se căsătorește cu o văduvă bogată, care avea și copii, și părăsește gospodăria Parkerilor.copacul-omului

Pe Ray îl dau ucenic la șelarul din Bangalay, dar el nu stă multă vreme aici. Se mută la Sydney, unde locuia și sora lui după ce se înscrisese la Colegiul pentru secretare. Thelma locuia la Lilian, una din fiicele lui Clarence Bott, vărul mamei lui Stan. Clara, una dintre surorile lui Lilian, era acum văduvă și trăia modest, iar Alice, cealaltă soră, murise de o boală încurabilă. Lilian nu avea copii, iar ea și soţul ei, Horrie Bourke, care era antrenor de cai de curse, se bucurau să o aibă pe Thelma în pensiune. Îl cunosc și pe Ray, care se împrietenește cu un băiat ce lucra la grajduri cu caii. Horrie Bourke merge la un concurs cu un cal antrenat de el, care avea cele mai mari șanse de câștig. În schimb, câștigă un cal mai slab pe care pariase Ray. Existau acuzaţii potrivit cărora Ray îl convinsese pe băiatul de la grajduri să dopeze calul lui Bourke pentru a pierde cursa. Nu era clar dacă stătuseră lucrurile chiar așa, pentru că băiatul de la grajduri se contrazicea în declaraţii, dar Bourke nu dorea să îl mai vadă pe Ray.

De altfel, Ray pleacă o vreme din zonă, după care revine și se căsătorește cu Elsie, o tânără metodistă cu care are un băiat. El o părăsește apoi pe Elsie și are o relaţie cu Lola, care nu mai era foarte tânără și care visase să ajungă o mare cântăreaţă, dar ajunsese prostituată. Ray și Lola au un fiu. Ray ducea o viaţă dezordonată și fusese de mai multe ori la închisoare pentru spargeri și furturi. În cele din urmă el moare împușcat într-un local.

Thelma se angajează ca dactilografă la o firmă de navigaţie, iar apoi la biroul unui avocat, cu care se și căsătorește. Ei au o situaţie financiară foarte bună. Thelma își vizitează frecvent părinţii, călătorind cu automobilul ei personal. Ea se împrietenește chiar cu Madeleine, fără să știe povestea legată de logodna cu Tom Arsmstrong și de incendiu. Madeleile se căsătorise cu un anume Fisher, iar când moare, Thelma nu primește prea multe explicaţii de la familia prietenei sale.

La un moment dat, Amy întâlnește un bărbat, Leo, care călătorea cu mașina și vindea materiale textile. Bărbatul vine de 3 ori când ea era singură acasă. Primele două dăţi fac dragoste. Amy își iubea soţul, dar își dorea ca acesta să fi fost mai romantic. Stan își dă seama de adulterul ei când vede mașina lui Leo plecând dinspre casa lor. Stan se gândește atunci să se sinucidă; el se gândește atunci că poate nu merita o soţie fidelă. Leo avea mai multe asemănări cu Ray, ca aspect fizic și prin prisma faptului că obișnuia să călătorească mult și să apară pe neașteptate la Durilgai, asemenea fiului lui Amy. Aceasta se simţise neglijată de fiul ei și avea un fel de aplecare incestuoasă faţă de el.

Stan și Amy nu erau niște oameni preocupaţi de biserică și de credinţă, dar pe măsură ce înaintează în vârstă își pun mai multe întrebări cu privire la Dumnezeu.

Romanul se încheie cu sfârșitul lui Stan, care moare senin și împăcat. Amy simţise că sfârșitul lui se apropia și apucase să îl îmbrăţișeze pe aleea din faţa casei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s