Patrick White – Bila vrăjită

patrick_white_1973Romanul prezintă povestea a doi fraţi gemeni, Arthur și Waldo. Deși Arthur, primul născut, pare inţital cel mai promiţător dintre fraţi și părinţii îi acordă mai multă atenţie, cu timpul se dovedește că nu are prea multe de oferit din punct de vedere intelectual, fiind un individ dezechilibrat mental, dar cu forţă fizică și cu o fire caldă, interacţionând bine cu cei din jur. Waldo, în schimb, este mai puţin dotat fizic, însă citește mult, este inteligent, rational și dorește să scrie. Waldo este însă tipul de om care preferă izolarea faţă de ceilalţi, inclusiv izolarea faţă de geamănul său. Pe de altă parte, Arthur nu se vede trăind altfel decât alături de fratele lui. Dacă nu ar fi Arthur, universul lui Waldo ar fi și mai închis, mai ales după pensionarea de la Biblioteca Municipală din Sydney, unde era nevoit să interacţioneze măcar la nivel minimal cu colegii săi. Waldo își ura fratele pentru că acesta făcea imposibilă ermetizarea totală a universului său.

În tinereţe, Waldo se îndrăgostise de Dulcie Feinstein, o evreică ce se căsătorește până la urma cu Leonard Saporta și cu care are doi copii, o fată și un băiat. Pe băiat îl numesc Arthur, în virtutea prieteniei care se înfiripase între Dulcie și geamănul cel mare. Waldo încercase să-i mărturisească lui Dulcie dragostea lui și intenţiile de a se căsători cu ea, iar tânăra îl anunţase că a acceptat deja cererea în căsătorie a lui Leonard Saporta. După acest incident, Waldo nu mai mersese în vizită la familia Feinstein, dar Arthur continuase să-i vadă. Waldo are un șoc atunci când află cum își numiseră soţii Saporta fiul.bila-vrajita

Ura lui Waldo faţă de fratele său explodează atunci când descoperă că Arthur încercase chiar să îl imite în încercarea de a scrie. Descoperind o poezie scrisă de Arthur, Waldo răbufnește, își arde toate scrierile și apoi încearcă să-și ucidă fratele, dar acesta se apără și ajunge să îl omoare el pe geamănul său. După ce rătăcește câteva zile, Arthur revine acasă și este arestat.

Arthur avea tot timpul la el niște bile pe care le considera vrăjite. Una i-o dăruise lui Dulcie, alta doamnei Poulter, o vecină, una dories să i-o dea lui Waldo, care o refuzase și una o păstrase pentru el.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s