Iakub Kolas – La răspântie

iakub-kolasRomanul este inspirat chiar de întâmplări din viaţa autorului. Eroul romanului este învăţătorul Andrei Petrovici Lobanovici care își începe cariera în satul bielorus Telșino. Aici o cunoaște pe tânăra Iadvisia, de numai 16 ani, pe care o îndrăgește. El este totuși nehotărât să aibă o relaţie și tot ezitând să îi arate fetei ce simte o face pe aceasta să creadă că nu o place cu adevărat. Până la urmă, Iadvisia pleacă din sat, mai ales că nu era fericită în casa tatălui său, care se recăsătorise după ce murise prima lui soţie. Bărbatul se purtase rău cu mama Iadvisiei și nu avea un comportament bun nici faţă de a doua soţie.

Lobanovici este afectat de decizia fetei de a părăsi satul și își cere transferal la altă școală. Astfel ajunge la Verhan, unde rămâne doi ani. Este perioada în care izbucnește războiul cu Japonia (1904), soldat cu înfrângeri severe pentru ţar și încheiat cu pacea de la Portsmouth de la sfârșitul lui august 1905. La începutul lui 1906 se pregăteau alegerile pentru Duma de Stat. Aleșii sunt majoritatea cadeţi, care erau de partea ţarului Nikolai al II-lea. Bolșevicii boicotaseră alegerile. Promisiunile făcute de aleși ţăranilor nu au fost respectaate, împroprietărirea fiind din nou amânată.

Lobanovici merge la o întrunire a învăţătorilor la 9 iunie 1906 în satul Mikutici. Din cauza participării la această întrunire este destituit din postul de învăţător. La Verhan o cunoscuse pe Lida, o tânără pe care o medita.

Lobanovici stă o vreme la Smoliarna (=rășinărie) la fratele său.iakub-kolas-la-raspintie

Merge apoi la Vilna, unde colaborează cu primul ziar bielorus, o publicaţie adresată poporului. Într-o noapte, poliţia îi pune în vedere să plece din Vilna, pentru că nu avea autorizaţie de domiciliere. Înainte de a părăsi Vilna, Lobanovici lasă la alt ziar o nuvelă semnată cu pseudonimul Ivan Torba. Nuvela îi este acceptată și i se acceptă și propunerea de a fi corespondent de provincie al ziarului.

Ziarul “Minski golos” publică un articol denigrator la adresă învăţătorilor de la adunarea din Mikutici. Lobanovici cere dreptul la replică și este astfel publicat în ziar un articol ce relata versiunea învăţătorilor despre cele întâmplare la întrunirea din iunie 1906.

Lobanovici se afla acasă la mama și la unchiul său când a fost înștiinţat că trebuie să meargă la Minsk la 12 august 1907 pentru a da explicaţii privind întrunirea învăţătorilor de la Mikutici.

Pe la jumătatea lui 1908 află că este acuzat de tentative de răsturnare a regimului de stat. la 15 septembrie 1908 este condamnat la trei ani de închisoare la penitenciarul din Minsk. Lida îi face o vizită și îi spune că se va căsători.

Lobanovici este eliberat la 15 septembrie 1911.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s