George Orwell – Ferma Animalelor

george-orwell“Ferma Animalelor” este o fabulă politică, apărută în 1945. În 1955 a fost realizat primul film de desene animate după această carte. Au urmat apoi multe alte filme.

Acţiunea se petrece la ferma familiei Jones, numită “Conacul”, unde animalele flămânde se revoltă şi îl izgonesc pe stăpân. Animalele au un program de organizare denumit “Animalism”. Ele se întrunesc duminica în Şedinţe, când intonează imnul “Animale din Anglia”, iar denumirea “Conacului” este schimbată în “Ferma Animalelor”.animal-farm

Porcul Snowball a conceput planul construirii unei mori de vânt, dar un alt porc, Napoleon, îl alunngă, ajutat de nişte câini. Napoleon le spune celorlalţi că proiectul morii de vânt fusese al lui, iar Snowball i-l furase.

Treptat, puterea este preluată de Napoleon şi ceilalţi porci, consideraţi animale inteligente. “Ferma Animalelor” devine republică, iar Napoleon preşedinte, dovedindu-se un adevărat dictator. Porcii aveau tot mai multe privilegii, pe când restul animalelor flămânzeau şi munceau din greu. Mai multe animale sunt executate, fiind acuzate de trădare, un cal bătrân este trimis la măcelar. Toate relele îi sunt atribuite lui Snowball. Porcii încep din ce în ce mai mult să se poarte ca oamenii pe care tot ei îi izgoniseră: consumă alcool, poartă haine scumpe, se mută în casa familiei Jonesc folosind lucrurile acesteia, se distrează cu jocul de cărţi etc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s