Aldous Huxley – Minunata lume nouă

aldous-huxleyAcţiunea cărţii lui Aldous Huxley are loc  în anul 632 AF (after Ford). Minunata lume nouă este un tărâm al fericirii obţinute prin biotehnologie, al absenţei dragostei şi a procreării naturale. Toţi oamenii sunt creaţi în laborator, sunt predestinaţi unui rol social, iau “soma” pentru a scăpa de orice tristeţe sau supărare, nu se îmbolnăvesc, păstrează toată viaţa un aspect fizic plăcut de persoane tinere. Ei sunt învăţaţi în timpul somnului (hipnopaedia) şi la şcoală să aprecieze consumul şi transportul, să deteste natura, iar prin şocuri electrice li se “predă” ura pentru cărţi. În această lume nimeni nu se revoltă, societatea e stabilă, nu există sărăcie şi crime. Alpha sunt cei mai inteligenţi oameni, iar Delta , Epsilon şi Gamma cei mai imbecili. Toţi îl venerează pe Henry Ford, care este promotorul consumismului.

Directorul Centrului de Incubare şi Condiţionare a lăsat totuşi însărcinată o femeie – Linda – şi a abandonat-o în “lumea primitivă” – Rezervaţia Sălbatică – , adică un teritoriu care nu a fost “civilizat”, nu a fost supus tehnologizării intensive, unde oamenii se căsătoresc, se reproduc  natural, cred în Dumnezeu sau în zei. Linda a născut un băiat şi l-a numit John. Cei doi (Linda şi John) au fost descoperiţi de Bernard Marx – specialist în hipnopaedia – şi de Lenina Crowne – care lucrează la Centru şi se ocupă de vaccinări – când aceştia din urmă au făcut o excursie în lumea primitivă. Ei îi aduc pe Linda şi pe John în lumea nouă şi îl determină astfel pe Director să-şi dea demisia. Linda este dusă la Spitatul pentru Muribunzi, unde primeşte o supradoză de soma şi moare “fericită”.minunata-lume-noua

Lenina începe să aibă sentimente pentru John Sălbaticul; el se îndrăgosteşte de tânără, dar o respinge pentru că ea avea relaţii sexuale cu orice bărbat îi plăcea şi dorea acelaşi lucru şi cu el. Încearcă să le arate celor din lumea nouă că nu sunt liberi şi că sunt ţinuţi în ignoranţă. Efortul său este zadarnic şi decide să plece într-un loc unde să poată locui singur. El nu este însă lăsat să se bucure de singurătate şi o mulţime de londonezi vin să îl vadă. În final el se sinucide, simţindu-se vinovat că a luat soma şi s-a dedat la o orgie alături de ceilalţi. Între timp Bernard Marx, care era îndrăgostit de Lenina, este trimis de către Mustapha Mond – Inspector Mondial pentru Europa de Vest – pe o insulă unde trăiau şi alţi oameni care erau conştienţi de sine, preţuiau libertatea, cunoaşterea, individualitatea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s