Assia Djebar – Nerăbdătorii

Assia Djebar Portrait Session“Nerăbdătorii” reprezintă al doilea roman publicat de scriitoarea algeriană Assia Djebar (30 iunie 1936 – 6 februarie 2015).

 Partea I

Dalila este o fată de 18 ani din Alger care fusese admisă la universitate. Fratele ei Farid hotărâse ca ea să urmeze cursurile prin corespondenţă în loc de a frecventa cursurile la facultate. Părinţii Dalilei muriseră. Tatăl ei, Si Abdelaziz, fusese un bărbat cu afaceri prospere, dar care obişnuia să îşi cheltuiască averea cu amantele. Dalila mai avea o soră, Şerifa, care era căsătorită şi avea două fiice: Sakina şi Nadia. Farid era căsătorit cu Zineb. Cu ei în casă trăia şi Lella Malika, cea de-a doua soţie a tatălui Dalilei. Lella Malika avea 30 de ani, ca Şerifa.

Dalila cunoaşte un tânăr de 30 de ani de care se îndrăgosteşte. Acesta se numea Salim El-Hadj. Cei doi se întâlnesc de mai multe ori pe ascuns, dar Lella află.

În casa lor venea adesea neinvitată Thamani, fiica unui servitor al lui Si Abdelaziz. Acesta din urmă avusese o legătură chiar şi cu Thamani. Si Abdelaziz avea şi două surori, Zhora şi Lla Aişa, care locuiau în aceeaşi casă cu restul familiei.

Într-o zi, Dalila are o ceartă cu Salim, care se supărase că ea nu îl căutase mai multe zile la rând. Plecând tulburată de la această întâlnire, Dalila nu este atentă şi este lovită de o maşină. Salim o duce la spital, apoi o cere în căsătorie de la fratele ei.

 

Partea a II-a

După accident, Dalila merge acasă la sora ei Şerifa, care tocmai îşi cumpărase un apartament. La 3 săptămâni după accident Salim o reîntâlneşte pe Dalila şi îi spune că o iubeşte şi doreşte ca ea să îi devină soţie. Îi povesteşte că avusese multe aventuri şi că pe una dintre femeile pe care le cunoscuse, “o femeie remarcabilă” o ajutase chiar să se căsătorească. Aranjase ca ea să fie adoptată de cineva şi apoi să i se găsească un soţ. Fata venise în Alger ca să studieze şi se logodise cu un student, care o părăsise, lăsându-se căsătorit de familia lui cu altă femeie. Respinsă de familie şi de prieteni, tânăra ajunge să aibă relaţii cu mai mulţi bărbaţi. Cu Salim se întâlnise de câteva ori, după care dorise să rupă legătura pentru că începea să aibă sentimente pentru el. Atunci el s-a ocupat ca fată să se poată căsători şi nu a întrebat niciodată în ce familie a intrat. Aflând mai multe detalii despre familia adoptivă a fetei, Dalila îşi dă seama că era vorba chiar de Lella şi atunci înţelege de ce mama ei vitregă era atât de reticentă în ce privea relaţia cu Salim.

Llela îi mărturisise totul lui Si Abdelaziz, care îi povestise la rândul lui, parţial, lui Thamani. Aceasta primise misiunea de a o şantaja pe Llela, pentru ca femeia să nu se poată recăsători după moartea lui Si Abdelaziz. Thamani îl ţinea la studii pe fratele ei şi îşi dorea ca acesta să devină un medic reputat cu relaţii în cercurile înalte ale Algerului. Din acest motiv dorea să îl vadă căsătorit cu Dalila, care făcea parte dintr-o familie cu un status social înalt. Astfel, Thamani dorea să împiedice căsătoria Dalilei cu Salim şi nu se sfieşte să-i spună fetei acest adevăr.

Salim pleacă în Franţa pentru un an. Aşa discutase cu Farid că va proceda, pentru a nu afecta reputaţia Dalilei şi pentru ca ea să aibă timp la dispoziţie pentru a reflecta asupra studiilor şi asupra perspectivei căsătoriei.

Farid şi Lella află că Dalila petrecuse cu Salim noaptea de dinaintea plecării lui în Franţa. Ei o presează pe fată să îi scrie lui Salim pentru a-i cere să o ia imediat în căsătorie. Dalila refuză şi îi spune lui Farid că trecutul Lellei nu a fost unul chiar virtuos, aşa cum credea el. După acest eveniment, Lella acceptă până la urmă o cerere în căsătorie.

Dalila îşi vinde o brăţară şi pleacă la Paris. Îi lasă o scrisoare lui Farid. În cele din urmă el acceptă situaţia şi îi propune să îi achite cheltuielile la Paris, cu condiţia ca Dalila să se pregătească pentru examene.

Salim o instalează pe Dalila într-un cămin studenţesc, apoi îi cumpără o mansardă în acelaşi imobil cu el. Îi cere să studieze tot prin corespondenţă şi este foarte gelos. Când află că Dalila era vizitată de o fosta ei colegă de cameră de la cămin, o bate, apoi se împacă. Dalila îi spune lui Salim că Lella era mama ei vitregă şi că se recăsătorise. Salim îi cere Dalilei noua adresă a Lellei, apoi dispare. După 3 zile Dalila primeşte o telegram de la Dudja, verişoara lui Salim. Află că Salim murise. Întoarsă în Algeria, Dalila află de la Dudja că Salim plecase în Algeria şi îi scrisese Lellei. Cei doi îşi dăduseră întâlnire, soţul ei o urmărise şi îi împuşcase mortal pe amândoi. Dalila stă mai multe zile la Dudja. Află că Lla Aişa murise, iar Farid era la închisoare pentru o faptă comisă într-o noapte în care el se aflase acasă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s