Bernardo Guimarães – Sclava Isaura

bernardo_guimaraes_iconograficoAcţiunea romanului se petrece în timpul domniei lui Dom Pedro al II-lea (1831 – 1889).

Isaura este o sclavă foarte frumoasă, care se bucură de o viaţă bună în casa stăpânilor ei, Malvina şi Leôncio. Mama lui Leôncio fusese cea care dorise ca Isaura să primească educaţie şi să fie tratată ca un membru al familiei.

Comandorul Almeida, tatăl lui Leôncio, dusese o viaţă desfrânată, fiind un afemeiat. Soţia lui suferise foarte mult din această cauză. Ea îşi pieduse toţi copiii, cu excepţia lui Leôncio, care călca pe urmele tatălui său. Soţia comandorului avusese o cameristă favorită, o mulatră foarte frumoasă, pe care Almeida a hărţuit-o până a reuşit să o facă amanta lui. Soţia comandorului a fost foarte revoltată şi Almeida a trebuit să renunţe la hărţuirea sclavei, dar a trimis-o la munci grele pentru a se răzbuna pe ea. I-a cerut administratorului să o pedepsească aspru, dar acesta s-a îndrăgostit de sclavă şi au avut împreună o fiică. Această fiică era sclava Isaura. Din cauza acestui incident, Almeida l-a concediat pe administrator, care a ajuns să lucreze cu ziua, iar pe sclavă a trimis-o la munci atât de grele încât femeia a murit. Soţia comandorului a luat-o atunci pe Isaura şi a crescut-o ca pe fiica sa. Ea a tot amânat să o elibereze pe Isaura, de teamă ca fata să nu plece şi să o lase singură. În cele din urmă a vrut totuşi să o elibereze şi să îi lase prin testament o avere decentă, dar Almeida a tot făcut-o să amâne până când femeia a murit. Miguel, tatăl Isaurei a vrut să o răscumpere de la Almeida, însă acesta i-a cerut ca până într-un an să îi aducă pentru fată o sumă foarte mare.

După ce începe mai multe facultăţi şi nu termină niciuna şi duce o viaţă de desfrâu, Leôncio revine la casa părintească şi se căsătoreşte cu Malvina, o tânără foarte frumoasă şi bogată. Leôncio era atras de frumuseţea Malvinei, dar nu se căsătorise cu ea din iubire, ci din interes. După căsătorie, Leôncio primeşte de la tatăl său administraţia proprietăţii lui Almeida şi dreptul de uzufruct al acesteia. Isaura devine camerista Malvinei, care ţinea foarte mult la sclavă. Malvina insistă ca soţul ei să o elibereze pe Isaura, dar Leôncio găsea mereu motive să o refuze, fiindcă se îndrăgostise de sclavă. Isaura nu ceda însă avansurilor lui Leôncio.sclava-isaura

Malvina află de comportamentul lui Leôncio şi îl presează să ia o decizie în privinţa Isaurei. Tocmai atunci apare şi Miguel cu suma cerută de Almeida. Miguel strânsese doar jumătate din sumă, cu foarte mari eforturi, iar cealaltă jumătate o împrumutase de la stăpânul său. La presiunile Malvinei, Leôncio începe să îi scrie tatălui său, dar chiar atunci este anunţat că Almeida a murit. Malvina nu mai vrea să stea cu soţul ei şi pleacă la părinţi, iar Leôncio o trimite pe Isaura să lucreze ca torcătoare, continuând să o hărţuiască şi să o ameninţe cu pedepse grele.

Miguel îi propune Isaurei să fugă împreună. Cei doi pleacă la Recife, în provincia Pernambuco, unde închiriază o casă. Între timp, Leôncio anunţă fuga Isaurei şi oferă recompensă celui care o va aduce înapoi.

Alvaro, un tânăr de 25 de ani, foarte bogat, din Recife se îndrăgosteşte de Isaura. Alvaro avea viziuni aboliţioniste şi îşi eliberase toţi sclavii. Isaura este descoperită şi Leôncio vine să o recupereze. Între timp, Malvina se întorsese la el. Leôncio o ţine închisă pe Isaura şi îi spune că o va elibera dacă ea se căsătoreşte cu Belchior, grădinarul, care era un om diform. La insistenţele lui Miguel, Isaura acceptă propunerea lui Leôncio. Căsătoria nu are însă loc, pentru că Leôncio îşi pierde toate drepturile asupra proprietăţilor sale, fiind dator vândut. Alvaro era cel care cumpărase toate creanţele de la creditorii lui Leôncio. Acesta din urmă se sinucide prin împuşcare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s