Nojoud Ali – Divorţată la 10 ani

nojoud-ali-divortata-la-10-aniDivorţată la 10 ani prezintă povestea unei fetiţe din Yemen care are curajul de a divorţa de soţul cu 20 de ani mai mare decât ea.

Nojoud Ali s-a născut în satul yemenit Khardji. Mama ei se numea Shoya, iar tată fetei este Ali Mohammad al-Ahdel. Shoya se căsătorise cu Mohammad când avea aproape 16 ani. La 4 ani de la căsătoria lor, Mohammad își ia o a doua soţie, Dowla. Shoya suferise 3 avorturi și avusese 16 copii, dintre care unul murise la naștere, iar alţi 4 muriseră înainte de a împlini 3 ani. Născuse toţi copiii acasă, în acel sat uitat de lume. Shoya nici nu știa exact când o născut pe Nojoud, doar prin deducţie își dădea seama fiica ei cam ce vârstă ar avea. Cu cea de-a doua soţie Mohammad are 5 copii. Dintre copii doar băieţii mergeau la școală, fiind nevoiţi să străbată un drum periculos și dificil.

Când Nojoud avea 2-3 ani, familia s-a mutat la Sanaa, capitala Yemenului, unde au închiriat o locuinţă într-un cartier sărac, iar Mohammad lucra ca măturător pentru municipalitatea locală. Ei fuseseră nevoiţi să își părăsească satul în urma unui conflict cu vecinii. Mona, una dintre surorile mai mari ale lui Nojoud, fusese violată de un tânăr de 30 de ani din sat. Mona avea în jur de 10 ani când se întâmplase asta și fusese obligată să accepte căsătoria cu abuzatorul ei, pentru a salva “onoarea” familiei. Tatăl ei era foarte nemulţumit de situaţie și credea că vecinii puseseră totul la cale. De aici a pornit conflictul cu vecinii, iar familia a fost ameninţată și nevoită să părăsească satul. După 2 luni, Mona și soţul ei s-au alăturat familiei în Sanaa. Ei au avut împreună doi copii: Monira și Nasser. Într-o zi, soţul Monei și Jamila, altă soră a lui Nojoud, dispar de acasă. Ulterior Nojoud află că Jamila și cumnatul ei aveau o relaţie. Fiind descoperită legătura lor se ajunsese la un conflict în care intervenise și poliţia, iar cei doi adulteri fuseseră arestaţi. În cele din urmă Mona acceptă să semneze un document prin care atesta că ar fi fost divorţată în momentul în care soţul și sora ei fuseseră surprinși împreună. Cei doi ies din închisoare și scapă de pedeapsa cu moartea care se aplică în Yemen pentru adulter. Jamila a revenit în casa părinţilor, dar Mona nu a putut să o ierte și au avut mereu conflicte. Atunci când soţul Monei fusese arestat, soacra fetei o luase pe Monira. Mona de abia îl putuse ţine cu ea pe Nasser, pretextând că încă îl mai alăpta. Soacra Monei o lua pe fetiţă cu ea ca să obţină mai mulţi bani din cerșitul în faţa unei moschei.

Nojoud
Nojoud

Fares, unul dintre fraţii lui Nojoud, cerea tot timpul bani pentru diverse lucruri pe care și le dorea și ameninţă că pleacă de acasă dacă este refuzat. În cele din urmă chiar fuge de acasă. Timp de 2 ani nu au nicio veste de la el, până când îi sună și le spune că este în Arabia Saudită, unde lucrează ca cioban. După alţi doi ani revine la Sanaa și povestește că trecuse clandestin în Arabia Saudită, unde ajunsese să aibă grijă de turma de 600 de oi a unui arab. Fares fusese atât de prost plătit încât după 4 ani de muncă de-abia avusese bani ca să revină în Yemen.

În Sanaa, Nojoud mersese la școală doi ani, dar când tatăl ei hotărâse să o căsătorească, fata a renunţat la școală, fiindcă așa dorise familia soţului ei. Căsătoria a avut loc în 2008. Familia lui Nojoud ajunsese atunci foarte săracă, tatăl ei își pierduse serviciul și lucra cu ziua, mama ei vânduse tot ce putuse vinde, iar copiii vindeau gume de mestecat șoferilor care așteptau la semafoare.

Soţul lui Nojoud se numea Faez Ali Thamer și avea 30 de ani, în timp ce fata avea de-abia 10 ani. Familia tânărului era originară din Khardji, astfel că Nojoud revine în satul natal după căsătoria cu Faez. Tânărul nu și-a respectat promisiunea de a nu se atinge de Nojoud până ce nu va trece cel puţin un an de la prima menstruaţie a fetei. În Yemen era legală căsătoria în cazul fetelor care au mai puţin de 15 de ani dacă soţul promite că va amâna consumarea căsătoriei până când fata ajunge la pubertate. Această reglementare este foarte vagă, astfel că se poate spune că nu există o vârstă legală propriu-zisă pentru căsătorie în Yemen. Au existat încercări de a stabili vârsta de 17 ani, apoi de 18 ani ca fiind legală pentru căsătorie, dar vocea adepţilor musulmanilor radicali a fost întotdeauna prea puternică pentru ca Yemenul să își schimbe Constituţia. Un studiu din 2015 al Pew Research Center din SUA arată că astăzi în lume există doar 6 state în care nu este stabilită o vârstă legală pentru căsătorie: Yemen, Somalia, Gambia, Arabia Saudită, Guineea Ecuatorială și Sudanul de Sud (sursa: http://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/09/12/many-countries-allow-child-marriage/)

Faez, soţul lui Nojoud, nu numai că nu și-a respectat promisiunea făcută părinţilor fetei, dar era și foarte violent cu ea, în timp ce familia lui Faez era total dezinteresată de soarta copilei.

Nojoud insistă să își revadă familia și Faez cedează în cele din urmă, mergând împreună la Sanaa. Cu greu acceptă soţul fetei să rămână câteva săptămâni în capitală. El merge la un unchi și pe Nojoud o lasă la părinţii ei. Aceștia o îndeamnă pe fată să se resemneze. Singura care o înţelege și care o încurajează să ceară ajutor este Dowla, a doua soţie a tatălui lui Nojoud. Dowla stătea într-o locuinţă mizeră cu cei 5 copii ai săi, vizavi de locuinţa părinţilor lui Nojoud. Pe Mohammad nu îl mai interesa de mult soarta Dowlei și a copiilor pe care îi avea cu ea. Cel mai mare dintre copii suferea de o dizabilitatea din naștere, iar Dowla cerșea ca să poată să-și întreţină copiii. Dowla a îndrumat-o pe Nojoud să meargă la tribunal pentru a cere ajutor.

nojoud-aliNojoud urmează sfatul Dowlei și are norocul să întâlnească judecători și procurori care înţeleg problema ei. Unul dintre judecători, Abdel Wahed, chiar o găzduiește la el, iar cazul fetei este preluat de Shada, o avocată care lupta pentru drepturile femeii. Tatăl și soţul lui Nojoud sunt arestaţi. La două luni de la căsătorie este pronunţat divorţul dintre Nojoud și Faez. Mohammad și Faez au fost eliberaţi. Acesta din urmă s-a recăsătorit. În anul 2013 avea deja 4 soţii și 14 copii.

Hamed Thabet de la Yemen Times a fost primul jurnalist care a prezentat în presă povestea lui Nojoud. Fata s-a întors la părinţi. O organizaţie umanitară internaţională s-a implicat pentru ca Nojoud și sora ei Haifa să meargă la școală. La 10 noiembrie 2008 revista Glamour le decernează lui Nojoud și avocatei sale Shada Nasser premiul “Femeile anului”. Jurnalista franceză de origine iraniană Delphine Minoui a ajutat-o pe Nojoud să-și publice povestea sub forma unui roman autobiografic. Cartea a apărut în 2009. Banii obţinuţi din drepturile de autor ar fi trebuit să fie folosiţi pentru educaţia fetei. Cum legea nu permitea ca banii să fie transferaţi direct către Nojoud, s-a stabilit ca tatăl fetei să primească lunar 1000 de dolari până când fiica lui ajungea la vârsta de 18 ani. În 2010 familia fetei a primit și o locuinţă cu două etaje și a fost ajutată să-și deschidă un magazine alimentar în același imobil. În 2013 Nojoud declara că tatăl ei nu a folosit banii din drepturile de autor pentru educaţia ei, ci pentru a-și cumpăra doi noi soţii. El a aranjat de asemenea căsătoria Haifei, mai mică decât Nojoud, cu un bărbat mult mai în vârstă. Fostul soţ al lui Nojoud îi plătea fetei o pensie alimentară de doar 30 de dolari pe lună.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s