Aleksandar Hemon – Proiectul Lazarus

aleksandar-hemonBrik este un bosniac stabilit în SUA care îşi doreşte să devină scriitor. În căutarea unui subiect pentru o carte, el porneşte pe urmele lui Lazarus Averbuch, un tânăr care fusese împuşcat la 2 martie 1908 de George Shippy, şeful poliţiei de la acel moment. Lazarus se afla la Chicago de 7 luni şi fusese primit de Shippy acasă la acesta din urmă. Se pare că tânărul dorise să-l avertizeze pe şeful poliţiei cu privire la un posibil atac terorist, dar Shippy crede că Lazarus vrea să îl atace şi nu stă prea mult pe gânduri înainte de a-l împuşca mortal. Poliţiştii o hărţuiesc apoi pe sora lui Lazarus tot aşteptând să obţină de la ea mărturii compromiţătoare despre fratele ei. Lazarus (Lazăr) fugise din Chişinău în 1908. El avea 14 ani în 1903 la momentul progromului evreilor. În SUA locuise cu sora lui, Olga, într-o magherniţă, şi lucrase ca ambalator de ouă. Shippy fusese convins că Lazarus era un anarhist care punea la cale un asasinat.

Vladimir Brik avea cetăţenie americană de 10 ani, dar se considera destul de puţin adaptat şi integrat şi înţelegea foarte bine drama unui imigrant în SUA. Brik trăia în SUA din vara lui 1992. Lazarus era un evreu din Chişinău şi de aceea Brik vedea în el un personaj potrivit pentru romanul pe care dorea să-l scrie.

Brik predase engleza ca limbă secundară şi scria articole pentru un ziar. De 3 ani era căsătorit cu Mary, o tânără de origine irlandeză care lucra ca neurochirurg. După ce îşi pierduse jobul de profesor Brik era întreţinut de soţia lui. Brik obţine o bursă pentru proiectul lui literar şi atunci decide să plece în Europa pentru a merge pe urmele lui Lazarus. Îl ia cu el pe Rora, un fost coleg din Bosnia, pe care îl reîntâlnise în SUA. Proiectul literar pare mai curând un pretext pentru a porni într-o aventură pe continentul pe care cei doi imigranţi îl lăsaseră în urmă pentru a ajunge în SUA.

Părinţii lui Rora muriseră când el avea 10 ani într-un accident auto. O mătuşă avusese grijă de Rora şi de Azra, sora lui. Rora avea întotdeauna de spus poveşti interesante … mai mult sau mai puţin adevărate.proiectul-lazarus_1_fullsize

Brik şi Rora ajung la Chişinău, unde o întâlnesc pe Iuliana, nepoata Olgăi. Sora lui Lazarus se întorsese în Europa şi murise în 1942, împuşcată de români. Olga avusese un fiu, iar Iuliana era fiica acestuia.

Brik şi Rora merg apoi la Bucureşti cu un şofer tocmit, Serioja. Acesta opreşte într-o localitate de unde ia un nou pasager: o tânără pe nume Elena. Brik şi Rora îşi dau seama că Serioja urmărea să o vândă pe fată unui proxenet. Când ajung la Bucureşti reuşesc să o scape pe fată, îi dau paşaportul pe care i-l confiscase Serioja şi nişte bani.

De la Bucureşti, Brik şi Rora iau trenul spre Belgrad, apoi autocarul spre Sarajevo. Rora este împuşcat în Sarajevo de un tânăr care se droga. Brik a crezut că ucigaşul era unul pus de Rambo, un gangster cu care Rora susţinea că lucrase. Rora susţinuse că avea poze cu Rambo omorându-l pe Miller, un reporter american care venise în Bosnia în timpul războiului izbucnit în 1992. Brik află că acestea erau doar nişte poveşti. Chiar Azra, sora lui Rora, pe care o întâlnise în Sarajevo, îi spune că Miller e încă în viaţă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s